Бойовики “ЛНР” пустили до полонених українців їхніх родичів

 

В окупований Луганськ до п’ятьох полонених українських військових приїхали родичі.
Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” в неділю, 12 березня, повідомив радник глави СБУ Юрій Тандіт.

За його словами, візит триватиме один-два дні, родичі мають передати певну гуманітарну допомогу, листи та зустрітися з полоненими.

“Йдеться про п’ять українських заручників… Приїхали їхні близькі, мати, сестра, кілька волонтерів, які їх супроводжують у Луганськ”, – повідомив Тандіт.

Радник голови СБУ зазначив, що зустріч стала можливою завдяки домовленостям, яких було досягнуто в Мінську, та завдяки підтримці Міжнародного комітету Червоного Хреста. 

Представники силовиків з боку України не можуть зайти за лінію розмежування, “хоча ми неодноразово пропонували свою участь у подібних заходах”, каже Тандіт.

“Представники ОРЛО та Ольга Кобцева (керівник робочої групи “ЛНР” з обміну військовополоненими) дали нам усні гарантії… Ми сподіваємося, що цей візит дасть нам певну перспективу у звільненні заручників”, – додав радник голови СБУ.

“Більшість з тих, хто перебуває за лінією розмежування, там вже понад рік, майже два роки”, – повідомив також Тандіт про полонених.

Також він повідомив, що аналогічний візит готувався і до Донецька, але “нічим не завершився”.

У свою чергу сайт сепаратистів Луганська “ЛИЦ” зазначає, нібито родичі відвідали “військовослужбовців ЗСУ, яких Київ не вносить до списків на обмін”.

“На сьогоднішній день Україна відмовлялася від чотирьох чоловік, я сподіваюся, ситуація вирівняється, і вирівняється в інтересах родичів, які сюди приїжджали”, – зазначила Кобцева.

“ЛИЦ” інформує: “Родичі силовиків подякували представникам ЛНР за надану можливість зустрічі і заявили про те, що по поверненню на Україну активізують зусилля щодо прискорення процесу обміну”.

Згадані імена двох полонених – Владислав Родіонов і Сергій Гладкий.

Також онлайн-ресурс сепаратистів цитує матір полоненого Владислава Родіонова Людмилу: “Я приїхала сюди подивитися, як перебуває мій син, чи живий він і здоровий і, слава Богу, він живий. Здоров’я в нього таке собі – у нього астма, але перебуває в хороших умовах, чистий, купили йому і ліки, за що я дуже всім вдячна всім”.

Дружина утримуваного Сергія Гладкого Наталя: “Я дуже рада, що його побачила й передам родичам, що він живий, здоровий, в нормальних для цього закладу умовах”.

Читайте також:
Савченко знайшла в Макіївській колонії
шістьох полонених, яких вважали зниклими

На відміну від Савченко, бойовики “ДНР” не пускають до полонених Червоний Хрест, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна