Під час окупації росіянами Криму відбувся бій на материку, – Муженко

 

Під час захоплення Криму Росією в лютому 2014 року українські силовики з полку спецпризначення вступили в бій із диверсійно-розвідувальною групою росіян на материковій території України.
Про це розповів начальник Генерального штабу ЗС України Віктор Муженко в інтерв’ю газеті “День“.

“Крим став своєрідним лакмусовим папірцем. Усе ж таки, хоч як це прикро визнавати, 70% військових були дезорієнтовані й залишилися в Криму на боці окупанта”, – констатував головнокомандувач ЗСУ, який на початку 2014 року був заступником НГШ.

“Вже після Майдану, після розстрілів… у складі української делегації разом із першим заступником міністра оборони України брав участь у засіданні в штаб-квартирі НАТО, – розповів Муженко. – Ми прибули в Брюссель надвечір 26 лютого, а рано-вранці 27-го наш військовий представник у Північноатлантичному альянсі постукав мені в двері й повідомив: у Криму – росіяни!”

Далі генерал Муженко розповів про події на Херсонщені на межі з окупованим Кримом: “Я, тоді заступник начальника Генерального штабу, отримав завдання сформувати угруповання, яке мало захистити наш південь… Ми з групою офіцерів – по 20 годин удень на ногах, із них 5-6 годин – у вертольоті. І привіти з того боку: “Передайте Муженко, что мы за ним наблюдаем…”. “Ми також за вами спостерігаємо”, – відповідав я”.

“До речі, перший бойовий контакт із росіянами відбувся в той час – наші хлопці одного з полків спецпризначення вступили в бій з диверсійно-розвідувальною групою росіян вже на материковій Україні”, – заявив Муженко, зазначивши, що, на відміну від деталей, не пам’ятає дати таких подій.

Читайте також:
Це тільки говориться, що «Крим узяли без єдиного пострілу».
Майор Баранова – про вихід ЗСУ з півострова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна