Голова МКЧХ завершив візит в Україну, закликавши “обидві сторони конфлікту” вирішувати гуманітарні проблеми населення

 

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петер Маурер висловив занепокоєння з приводу умов проживання мешканців міст і сіл уздовж лінії зіткнення після раптової активізації бойових дій на сході України з початку року.

Про це він сказав на завершення свого 5-денного візиту в Україну, повідомили “Новинарні” в офісі МКЧХ у Києві.

“Сотні тисяч людей живуть в умовах постійної загрози артилерійських та автоматних обстрілів і вибуху мін. Для них значно обмежився доступ до таких основних товарів і послуг, як продукти харчування, вода або електроенергія”, – наголосив Маурер.

Він нагадав, що в результаті бойових дій неодноразово порушувалася робота Донецької фільтрувальної станції, внаслідок чого десятки тисяч споживачів залишалися без водопостачання. Щоб допомогти їм, команди Червоного Хреста привозили близько 150 літрів води на тиждень.

Голова МКЧХ вкотре повторив заклик організації про створення “зон безпеки” для кращого захисту критично важливих об’єктів водо-, газо- та електропостачання вздовж лінії зіткнення.

Окрім того, в МКЧХ стурбовані значним обмеженням пересування мешканців територій уздовж лінії зіткнення у зв’язку зі складною ситуацією в пунктах пропуску.

Маурер закликав вжити “узгоджених заходів” для поліпшення ситуації, щоб цивільним особам, які намагаються перетнути лінію зіткнення, не доводилося багато годин чекати своєї черги у спеку та холод, наражаючись на небезпеку обстрілів і мін.

Під час свого візиту президент МКЧХ мав зустрічі з президентом України Петром Порошенком, іншими українськими можновладцями, а також провів на Донбасі зустрічі з місцевими представниками ОРДЛО.

Після зустрічей у Києві, Донецьку і Луганську Петер Маурер повторив свій заклик до надання делегатам МКЧХ “систематичного і безперешкодного доступу” до всіх осіб, затриманих обома сторонами у зв’язку з конфліктом в Україні.

“Багато людей зникли безвісти внаслідок конфлікту на сході України, але ніхто не знає їх точну кількість – можливо, їх від 1000 до 2000. Пошук відповідей на питання і підтримка сімей таких осіб є одними з наших пріоритетних завдань”, – додав голова МКЧХ.

За його словами, Червоний Хрест веде “дуже конструктивний діалог із владою з цього питання”, але ключове значення для вирішення проблеми “матиме механізм обміну інформацією про осіб, зниклих безвісти, між сторонами”.

Маурер також підкреслив, що МКЧХ готовий виступати нейтральним посередником між сторонами для вирішення конкретних гуманітарних проблем.

Читайте також:

Полторак обговорив із главою МКЧХ створення безпекових зон на Донбасі. Змінюється Бойовий статут

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна