Мешканці українського селища Південне між Торецьком і Горлівкою третій рік живуть у гуманітарній блокаді

 

Починаючи з грудня 2014 року й донині фактично в блокаді залишаються мешканці 11 вулиць у підконтрольному Україні смт Південне, що підпорядковане місту Залізне, Торецька міськрада Донецької області.
Про це інформує “Новинарня” з посиланням на благодійний фонд “Право на захист”.

За ці два з половиною роки Верховна Рада перейменувала селище в рамках декомунізації (стара назва – Ленінське), однак становище людей не змінилося.

“У грудні 2014 року для 185 мешканців Південного була перекрита дорога – і 62 будинки на 11 вулицях опинилися у справжній блокаді. Звернення до СБУ, прикордонної служби, голови Донецької ВЦА не дали результату: тоді нікому не вдалося отримати дозволу на пересування з однієї частини населеного пункту до іншої”, – розповідають правозахисники.

Лише через два роки, у листопаді 2016-го, було складено список усіх, хто залишився у селищі, і військові затвердили перелік 46 осіб, яким дозволено проходити через блокпост на контрольовану українським урядом територію.

“До цієї частини селища не виїжджають поліція чи пожежники, – розповідає Наталія Шевченко, монітор БФ “Право на захист”. – Швидку допомогу можливо викликати тільки через представника Червоного Хреста, який телефонує комбату військової частини, що дислокується на блокпості, і тільки він дозволяє пропустити лікарів. Чекати доводиться довго, іноді “швидка” не встигає доїхати. Трапляється, що за медичною допомогою люди звертаються до військових медиків, і вони не відмовляють. Якщо мешканця немає у списку тих, кому дозволено проходити блокпост, а йому терміново необхідно у лікарню, його не випустять”.

Днями, на початку березня 2017 року, вдалося домовитися з командиром батальйону ЗСУ про можливість погодження візитів у селище медичних працівників, поліції, МНС та гуманітарних організацій без тривалої перевірки з боку СБУ та інших силових органів України.

“Ми домовилися про те, що ув разі необхідності можемо телефонувати військовим, і проблема оперативно буде розв’язуватися”, – розповіла керівник Слов’янського офісу БФ “Право на захист” Ірина Степанова.

Правозахисники зазначають, що майже кожне домогосподарство в селищі зазнало ушкоджень через обстріли: три будинки повністю зруйновані, у багатьох спорудах пошкоджено дах, вікна, повалені паркани та сільгоспспоруди.

Якщо під час обстрілу зникає електроенергія, місцеві чоловіки ремонтують мережу самостійно, адже ремонтним бригадам в’їзд до селища заборонений.

“На подвір’ях та вулицях лежать снаряди, що не розірвалися. Багато місць у Південному, навіть кладовище, заміновано, але сповіщувальних табличок про міни немає”, – передають свідки.

Як відомо, східна частина смт Південне контролюється бойовиками “ДНР” й сусідить з околицями окупованої Горлівки.

Довідково: за даними перепису 2001 року у селищі мешкала 1951 особа.

Читайте також:
Свої серед чужих і мінних полів. Українське селище Жованка,
приписане до окупованої Горлівки, живе без влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна