Суд у Харкові позбавив російського сенатора звання почесного громадянина міста

 

Дзержинський районний суд Харкова скасував рішення міської ради про визнання російського сенатора Олександра Шишкіна почесним громадянином міста. Таким чином Феміда задовольнила позов міської прокуратури до Харківської міської ради щодо незаконності відповідного рішення 2014 року, інформує “Радіо Свобода”.

Річ у тім, що Олександр Шишкін є членом Ради федерації РФ від Хабаровського краю та працює в комітеті з оборони та безпеки. Він брав участь у голосуванні за введення російських військ на територію Криму.

“Натомість міський голова Харкова Геннадій Кернес до останнього пручався, мовляв, почесне звання дали російському депутатові за добрі справи та заслуги перед міською громадою”, – зазначено у статті.

Прокуратура більше двох років відстоювала адміністративний позов до міської ради щодо скасування рішення про надання мільярдеру Шишкіну звання “Почесний громадянин міста Харкова”.
Таке рішення одразу збурило проукраїнську спільноту міста.

Експерти припускають, що мер Кернес відстоював почесне звання уродженця Харкова Шишкіна з огляду на давню дружбу між родинами та спільні бізнес-проекти: Олександр Шишкін володіє в українському місті трьома заводами компанії “Здоров’я”.

За словами Кернеса, працюючи в Росії, Шишкін продовжував благодійництво на малій батьківщині – фінансував зведення православних храмів Святих жінок-мироносиць і Святої Благовірної цариці Тамари.

Після того міська рада кілька разів відмовлялася вносити до порядку денного сесії питання про скасування звання “Почесний громадянин міста Харкова”, присвоєного Олександру Шишкіну.
Крім іншого, така особа має право на одержання 16 тисяч гривень мерської степендії.

Зрештою суддя Штих ухвалила рішення про позбавлення Шишкіна такого звання у вівторок, 7 березня.

Впродовж десяти днів юристи міської ради можуть оскаржити судове рішення.

Читайте також:
НАНУ виключає зі своїх лав радника Путіна Сергія Глазьєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна