Українці платять за блокаду ОРДЛО 2 млрд. щомісяця, – Гройсман

 

Торговельна блокада ОРДЛО несе загрози для вітчизняної металургії, підриває національну економіку та можливості до виконання соціальних програм загалом на суму понад 2 млрд. грн.
Про це під час спілкування з журналістами у Вінниці у вівторок, 7 березня, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

“Сьогодні 2-4 млрд. грн. щомісяця ми втрачаємо. Це сьогодні та ціна втрат від блокади”, – підкреслив прем’єр, якого цитує Урядовий портал.

Антрацитове вугілля потрібне Україні технологічно, зауважив глава уряду. Третина електричної енергії в Україні виробляється з вугілля: частина – з антрацитного, яке не добувається на підконтрольній території, частина – з вугілля марки “Г”, яке добувається на підконтрольній території.

Крім того, антрацитове вугілля потрібне для потреб української металургії, у галузі якої працюють 300 тисяч людей. Цей комплекс важливий для експорту українських товарів і входження в Україну валюти. У свою чергу, це забезпечує підтримку валютного балансу та національної валюти, йдеться в повідомленні.

Підприємства, що виробляли вугілля і компоненти, потрібні для металургії, працювали на непідконтрольних територіях, але усі вони були зареєстровані в Україні і платити податки в український бюджет, підкреслив Гройсман.

“Те, що ми забирали своє українське вугілля і використовували в українських цілях для металургії і енергетики, було в інтересах України. Ми з цього отримували податки в український бюджет, з цього фінансували усі потреби, які були необхідні. Очевидно, що за блокаду заплатить кожен українець своїми втратами”, – підкреслив прем’єр-міністр.

За відсутності постачання необхідного вугілля, підприємства можуть закуповувати його лише у США або Російської Федерації, вважає Гройсман.

“Блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської Федерації”, – резюмував прем’єр.

Читайте також:
В Авдіївці мітингували проти торгової блокади ОРДЛО

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня громадські активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та до звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.

Серед учасників блокади – нардепи від “Самопомочі” Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, а також позафракційний нардеп Володимир Парасюк, екс-командир батальйону “Донбас” Анатолій Виногродський, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ, та ін.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що вугіллю з непідконтрольних територій на Донбасі, постачання якого блокують учасники акції, на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.
11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станції Фенольна і Кривий Торець між Костянтинівкою і Ясинуватою.

Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку.
Однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

За даними уряду, 10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.
Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
15 лютого Кабмін у зв’язку з блокадою ввів надзвичайні заходи в енергетиці (до 17 березня).

16 лютого блокувальники заявили, що встановили перший блокпост на автомобільному шляху – біля Золотого на Луганщині, однак там вони здійснюють лише спостереження за транспортним потоком.

19 лютого в Києві відбулися вуличні акції на підтримку блокади. Під час спроби прориву маніфестантів, зокрема народних депутатів, на вулицю Банкову були затримані й травмовані.

20 лютого група “Метінвест” Раната Ахметова повідомила про те, що зупиняє через блокаду два свої підприємства, які працюють в ОРДЛО – “Єнакіївський метзавод” та “Краснодонвугілля”.

25 лютого “блокадники” відкрили ще один “редут” – біля смт Новотроїцьке Волноваського району, на Маріупольському напрямку, а 5 лютого спробували зупиняти товарні поїзди з Росії в Конотопі Сумської області, але погодилися лише на “спостережний режим” цього “редуту імені Конрада Аденауера”.

1 березня сепаратисти “ДНР” і “ЛНР” нібито у відповідь на блокаду оголосили про “націоналізацію” підприємств української юрисдикції на території ОРДЛО. Цей крок підтримали в Кремлі. Серед інших, захоплено підприємства Ріната Ахметова, зокрема стадіон “Донбас-арена” й базу ФК “Шахтар”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна