Росія в Гаазі: “повстанці Донбасу” знайшли зброю в шахтах, а цивільний літак із “Бука” збивати не збиралися

 

У Гаазі на засіданні Міжнародного суду ООН, який розглядає позов України проти Росії, представники Російської Федерації ґрунтують свою правову позицію на твердженні, що бойовики на Донбасі самі знайшли зброю – радянську або залишену українською армією.

Про це заявив один із представників РФ у процесі, глава департаменту з питань нових викликів та загроз Ілля Рогачов, повідомляє “Європейська правда“.

“Головне джерело зброї, яка опинилася у повстанців (пряма цитата. – “Н”) – це запаси радянських часів, що були на території України. Велика частина цих запасів була залишена в шахтах Донбасу і опинилася у повстанців“, – заявив він.
“Крім того, велика частина була залишена українською армією, яка тікала”, – додав російський дипломат.

Рогачов не став коментувати докази, надані українською стороною, щодо використання бойовиками на Донбасі новітньої зброї, яка є на озброєнні лише російської армії.

Про “кривавий переворот” і утиски російської мови

Також російська сторона у своєму виступі в Гаазі стверджувала, що причиною подій на сході України стало “повалення влади” та “переворот” у Києві.

Відповідну заяву під час свого виступу на процесі зробив директор правового департаменту МЗС РФ Роман Колодкін.

“В лютому 2014 року в Києві відбувся насильницький переворот”, – заявив він.
У вступі до промови Колодкін кілька разів повторив тезу про “кривавий переворот”, “насильницький переворот” та “повалення влади” в Україні.
І заявив, що все це “призвело до громадянської війни на сході України”

Він висловив упевненість, що підстав для Революції Гідності не було, бо “всі проблеми були штучно створені політиками”.

“Реальна проблема була створена опозицією в Україні, яка поставила вибір – або співпраця з Росією, або з ЄС”, – вважає Колодкін.

Представник РФ також заявив, що ключовою задачею нової української влади стало позбавлення російської мови статусу офіційної мови.

Про той факт, що насправді такого статусу в Україні не має жодна мова (російська та деякі інші мови національних меншин мають статус регіональних в окремих регіонах), пан Колодкін не згадував.

Про “Бук”, який “не збирався збивати цивільний літак”

Окрім того, Російська Федерація в особі її представників у Міжнародному суді наполягає, що Україна немає підстав для звинувачень, оскільки ті, хто надав для використання ракетний комплекс “Бук”, не мали наміру збивати саме цивільний літак.

Як наголосив голова департаменту з питань нових викликів та загроз Ілля Рогачов, звинувачення за конвенцією про фінансування тероризму державою вимагає не лише факту терористичного акту, і навіть не лише надання допомоги тим, хто його вчинив, але також того, щоб спонсор “мав наміри або знав про даний теракт”.

“Тобто має бути або намір, або знання”, – підкреслив представник РФ.

Запрошений російською стороною юрист Самуель Вордсворс, який представляв правову позицію РФ, наголосив, що в епізоді з постачанням в Україну комплексу “Бук” Україна не надала наказів щодо виконання цих вимог.

Мало бути усвідомлення того, що Бук постачається саме для атаки на цивільний літак. Але Україна стверджує лише, що був поставлений з Росії, і нічого більше“, – пояснив Вордсворс.

Також він наполіг, що, виходячи з повідомлень ЗМІ, бойовики мали намір збивати військові українські літаки, а не цивільний авіалайнер.

Водночас, він не став визнавати, що ЗРК “Бук” був і справді поставлений з російської території. І наголосив: Росія ставиться з недовірою і сумнівом щодо результатів розслідування, оприлюднених Міжнародною слідчою групою.

Кремлівські фейки як “доказ” для суду

“ЄП” також зазначає, що під час слухань у Міжнародному суду ООН російська сторона надала як докази поширювані Кремлем фейкові новини.

У статті видання зазначається, що росіяни зареєстрували в суді 600-сторінковий документ із письмовими поясненнями. В одному із документів, наприклад, подається лінк на змонтовану для російського телеефіру промову Петра Порошенка в Одесі в листопаді 2014 року.

“У нас діти підуть до школи і дитячих садків, а в них вони будуть сидіти по підвалах. Ось так ми переможемо у війні”, – цитують Порошенка в російському МЗС.

Хоча цей монтаж виступу Порошенка вже давно представлений в інтернеті як один із прикладів російських фейків.

Насправді, як видно з повного тексту промови, Порошенко говорив не про погрози жителям окупованих територій, а про те, що місцеві бойовики вже зараз змушують їх жити в нелюдських умовах, позбавляючи майбутнього.

Окремої уваги заслуговує ще один фейк із числа “класичних”: росіяни звинуватили Україну в застосуванні забороненої хімічної зброї – фосфорних бомб.

Три роки тому російські ЗМІ справді повідомляли про використання фосфорних бомб Україною, але подальші події підтвердили, що це – відвертий фейк. Ані під владою бойовиків, ані згодом, після звільнення Слов’янська, не було жодних свідчень застосування фосфорних бомб.

Натомість було оприлюднене перехоплення розмови представника проросійських бойовиків Андрія Пургіна з невідомим співрозмовником в РФ, в якій бойовик визнав, що жодних ознак використання бомб немає. Ймовірно, на відео зафіксовані освітлювальні снаряди.

Згодом неодноразово поширювалася інформація про фосфорні бомби, але щоразу її спростовували.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 березня суд ООН у Гаазі почав перший розгляд позову України до Росії, що стосується порушення РФ двох конвенцій – Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У перший день процесу слово мали представники української сторони, другий день відведений під виступи представників Росії.

Читайте також:

Представниця України впевнена, що суд у Гаазі задовольнить позовні вимоги щодо РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна