Конгрес США повторно розгляне законопроект про підтримку стабільності в Україні

 

На розгляд Палати представників Конгресу США повторно було внесено законопроект “Про підтримку стабільності й демократії в Україні”, відомий як STAND for Ukraine. Про це повідомляє “Голос Америки“.

У попередньому скликанні Конгресу подібний законопроект не встигли проголосувати, тому з нового року процес починається спочатку.

STAND for Ukraine забороняє визнання Сполученими Штатами анексії Криму Росією, включно з друком карт, на яких півострів позначається російським.

Саме цей підхід – так звана “доктрина Стімсона” – застосовувався до Балтійських республік за часів Радянського Союзу, пояснює колишній посол США при НАТО Курт Волкер.

“Ми ніколи їх не визнали радянськими. І в 1990-91 роках з’ясувалося, наскільки це важливо. Ми стояли разом з цими поневоленими націями протягом того періоду часу, дали їм розуміння їхнього майбутнього, яке вони змогли досягти в 1991-му році”, – розповів він.

Також законопроект “Про підтримку стабільності і демократії в Україні” надає статус закону санкціям, запровадженим президентським указом через дестабілізацію ситуації в Україні та спробу анексії Криму. Він дає президенту повноваження запроваджувати нові санкції проти причетних до порушення прав людини на територіях, окупованих чи контрольованих Росією, та вимагає від президента США впливати на НАТО з тим, щоб жодна країна Альянсу не передавала предмети оборонного характеру чи послуги Росії доти, доки вона окупує частину території України.

Попередній законопроект, зареєстрований у квітні 2016 року, мав двопартійну підтримку: підписи під ним поставили 19 республіканців і 18 демократів. Сернд них був і конгресмен від Республіканської партії Майк Помпео, який тепер очолює ЦРУ.

У вересні 2016-го законопроект схвалила Палата представників. Якби тоді його затвердив Сенат і підписав президент (на той час – Барак Обама), це практично б унеможливило визнання Криму російським та скасування частини російських санкцій новою адміністрацією.

Проте Сенат не встиг до різдвяних канікул винести проект на голосування. Як писала “Новинарня“, його блокування лобіював нафтовий гігант ExxonMobil, колишній голова якого Рекс Тіллерсон сьогодні очолює Державний департамент США.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна