Суд ООН у Гаазі починає перший розгляд позову України до Росії

 

Міжнародний суд ООН у Гаазі в понеділок, 6 березня, почне публічні слухання за позовом України проти Росії. Як випливає з порядку денного суду, попередні слухання пройдуть з 6 до 9 березня.

.Як передає власний кореспондент УНІАН в Гаазі, слухання розпочнуться із заслуховування української сторони, 7 березня слово буде надано представнику Росії. Середа знову відведена для України, а четвер – для Росії.

Міжнародний суд у Гаазі (Нідерланди) є головним судовим органом Організації Об’єднаних Націй.

Слухання пройдуть у відкритому режимі в Палаці миру, який був спеціально побудований для арбітражного суду на пожертвування американського магната Ендрю Карнегі і був відкритий 28 серпня 1913 року.

Українську делегацію на слуханнях у Гаазі, де працює цей найвищий судовий орган у системі ООН, очолить заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. Це передбачено указом президента України Петра Порошенка.

Перший позов України проти РФ, який починає публічно розглядати суд у Гаазі, стосується лише порушення Росією двох конвенцій – Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У цій справі суд розглядатиме прохання Києва запровадити тимчасові заходи проти РФ через порушення Кремлем згаданих конвенцій.

Київ подав цей позов 16 січня.

У позові Україна стверджує, що Російська Федерація порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які вчинили низку актів тероризму на території України. До найбільш трагічних терористичних атак російських маріонеток Київ відносить збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17, обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік від Волновахи і смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові.

Крім того, Україна стверджує, що Російська Федерація порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь в кампанії дискримінації щодо неросійських громад, які проживають на окупованій території Кримського півострова, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар.
Київ вважає, що, починаючи з незаконного “референдуму”, російська окупаційна влада здійснює політику культурного знищення цих громад. Така дискримінаційна політика була засуджена Генеральною асамблеєю ООН, і проявилася у забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, хвилі зникнень, вбивств, самовільних обшуків, затримань, спроб припинити мовлення ЗМІ, а також у обмеженні на викладання української і кримськотатарської мови.

 

Читайте також:
Путін вивів РФ з Римського статуту, щойно Гаага визнала агресію проти України

Гаазький трибунал прирівняв окупацію Криму
до міжнародного збройного конфлікту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна