Польща хоче замінити Туска на Саріуша-Вольського на посаді голови Євроради

Міністерство закордонних справ Польщі надіслало до керівних органів ЄС офіційний запит про обрання головою Європейської ради на наступні 2,5 роки депутата Європарламенту Яцека Саріуша-Вольського замість чинного керівника Євроради Дональда Туска, екс-прем’єра Польщі.
Про це інформує прес-служба МЗС РП.

“МЗС повідомило мальтійське головування про те, що пропонує кандидатуру Саріуша-Вольського на посаду президента Європейської ради”, – заявили в МЗС.

Відомства цитує заяву міністра Вітольда Ващиковського про те, що підставою запрошення стала “неупередженість та високий професіоналізм” Саріуша-Вольського.

 

Раніше в суботу, 4 березня, провід правлячої в Польщі партії “Право і справедливість” зобов’язав главу уряду Беату Шидло не підтримувати кандидатуру поляка Дональда Туска на посаду президента Євроради. Своє рішення у “ПіС” обґрунтували тим, що Туск порушив правило нейтральності відносно країни-члена ЄС й у внутрішньополітичній боротьбі в Польщі відкрито став на бік опозиції.

Після оголошення рішення про подання Польщею кандидатури Яцека Саріуш-Вольського на посаду президента Євросоюзу від Польщі польська опозиційна партія “Громадянська платформа” виключила його зі своїх лав.

У відповідь Саріуш-Вольський написав у “Твіттері”, що він “не підтримує доносів на свою країну та згоду на санкції проти неї”. Таким чином він розкритикував позицію своїх колишніх однопартійців з “ГП”, котрі підтримують дії Єврокомісії, що звинувачує польський уряд у порушенні демократичних стандартів.

Кілька днів тому Європейська народна партія підтвердила, що підтримує переобрання Туска на пост голови Євроради.

Як відомо, Дональд Туск був главою уряди Польщі від ліберальної партії “Громадянська платформа” у 2007-2014 роках. Єврораду він очолив у грудні 2014 року.
Після поразки “ГП” на виборах у Польщі партія пішла в опозицію і звинувачує консерваторів із партії “Право і справедливість” у згортанні демократичних свобод.

На саміті ЄС 9-10 березня лідери країн Євросоюзу мають вирішити, чи залишиться Туск на посаді на наступний термін. У травні завершується його перша 2,5-річна каденція.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна