“Шах у хіджабі”. Українка Анна Музичук стала віце-чемпіонкою світу з шахів

 

Шістнадцятою чемпіонкою світу з шахів серед жінок стала 25-річна китаянка Тань Чжуньї, яка у фіналі на тайбрейку обіграла українку Анну Музичук.

У фіналі світової першості-2017, яка завершилася у п’ятницю, 3 березня, в Тегерані (Іран), представниця Китаю обіграла 27-річну Анну Музичук із загальним рахунком 3,5:2,5.

Гросмейстерці зі Стрия не вдалося стати третьою українською чемпіонкою світу з шахів серед жінок за часів Незалежності – після харків’янки Анни Ушеніної та своєї молодшої сестри Марії Музичук, які вигравали світову шахову корону у 2012 та 2015 роках відповідно.

На шляху до фіналу Анна Музичук обігрувала Амін Мізяут з Алжиру (2:0), росіянку Аліну Кашлинську (1,5:0,5), Фам Ле Тхао Нгуєн із В’єтнаму (2:0), Антоанету Стефанову з Болгарії (1,5:0,5) та ще одну росіянку Олександру Костенюк (2:0).

У фіналі Музичук і Чжуньї в перших чотирьох партіях здобули по одній перемозі білими фігурами, двічі зіграли внічию, а 3 березня на тайбрейку – зі скороченим лімітом часу – українка звела партію білими до нічиєї, після чого поступилася чорними.

Із призового фонду чемпіонату світу (450 тис. доларів) переможниця отримає 60 тисяч, фіналістка – 30.

Відповідно до традицій ісламського Ірану, учасниці чемпіонату грали в хустках, що закривали волосся.

Тань Чжуньї раніше ставала переможницею Всесвітньої шахової Олімпіади-2016 та чемпіонату світу-2011 у складі збірної КНР, другою призеркою Олімпіади-2014 і чемпіонату світу-2013, третьою призеркою чемпіонату світу 2015 року.

Тепер Чжуньї відібрала титул чемпіонки світу у чотириразової володарки цього звання, співвітчизниці Хоу Іфань, яка після першого успіху не бере участі в “групових” першостях світу за нокаут-системою (як у Тегерані), але щоразу повертає собі світову шахову корону в матчах-реваншах – зокрема, і з Ушеніною та Музичук-молодшою.

У грудні 2016 року Анна Музичук виграла чемпіонати світу-2016 з рапіду та бліцу.

Читайте також:
Українка Музичук у Львові програла світову шахову корону китаянці

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна