“Квазідержавна самодіяльність”. У Раді й ЦВК прокоментували “реєстр виборців ЛНР”

 

Сепаратисти “ЛНР” оголосили про те, що введено в дію так званий “державний реєстр виборців республіки”. Як передає “Новинарня“, про це 2 березня поінформував інтернет-ресурс сепаратистів ОРЛО – “Луганський інформаційний центр”.

Зазначається, що основні завдання введеного в дію реєстру – “ведення персоніфікованого обліку виборців та складання актуальних списків виборців для проведення виборів в ЛНР”.

При тому, що реєстр нібито “введений в дію”, ватажки сепаратистів ОРЛО, зокрема керівники так званого “центрвиборчкому ЛНР”, вказують на потребу перевіряти актуальність бази даних, “оновлення якої здійснюється органами ведення реєстру щомісяця в установленому порядку”.
Мешканцям ОРЛО, особливо тих, хто досягнув 18-річного (виборчого) віку в 2014-2016 роках, вказують на “право звернутися до органів ведення державного реєстру” щодо їхніх персональних даних.

“При зверненні до органу державного реєстру виборців процедура перевірки даних, їх уточнення або зміни, при необхідності, займе лічені хвилини, зате потім можна спокійно йти на виборчі дільниці або голосувати вдома”, – відзначили в “ЦВК ЛНР”.

Залишається незрозумілим, як самопроголошена “влада” ОРЛО спромоглася створити власний виборчий реєстр.

“У Центрвиборчкомі України їм блокували доступ до актуальної бази реєстру. Можливо, в них десь була збережена стара база, станом на 2014 рік, і вони її зараз знову відновили”, – припустив у коментарі “Новинарні” народний депутат України від БПП Олександр Черненко, колишній голова Комітету виборців України.

Відповідаючи на запитання про те, чи означає запуск “реєстру виборців ЛНР” про підготовку до виборів сепаратистів окремих районів Луганщини, Черненко сказав: “Вони просто демонструють наявність квазідержавних органів. Ну і на мінських перемовинах представники України завжди наголошують на неготовності на цих територіях реєстру до проведення виборів, і це потрібно врахувати. А тепер у росіян будуть аргументи – мовляв, реєстр є і працює”.

У свою чергу заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера в коментарі “Новинарні” зазначив: “ЦВК ще в 2014 році заблокувала доступ до бази даних Держреєстру виборців [України] на окупованих територіях. Відтак створення так званого “реєстру виборців ЛНР” є самодіяльністю окупаційних властей і не має жодних правових наслідків. В Україні існує єдиний Державний реєстр виборців України, який функціонує на основі однойменного закону”.

Говорячи про те, як технічно бойовики “ЛНР” могли сформувати реєстр, Магера припустив: “Як варіант, могли скористатися копією диску, який видавався політичним партіям на парламентських виборах 2014 року. Хоча з цього диску не було технічної можливості копіювати інформацію, але чомусь в інтернеті цю базу даних виставляють на примітивних ресурсах”.

“Ці ресурси блокуються СБУ, але постійно з’являються нові”, – констатував заступник голови Центрвиборчкому.

Нагадаємо, у 2016 році ватажки “ЛНР” і “ДНР” неодноразово оголошували намір провести вибори на своїх територіях, як це передбачено Мінськими угодами, до цього Україну спонукали західні партнери та Росія.
Однак Київ констатує відсутність умов для проведення виборів в ОРДЛО – з цих територій не виведено окупаційні війська, відсутні безпекова складова виборчої кампанії, доступ до участі у виборах українських партій, ЦВК, судів, ЗМІ тощо.

Читайте також:
Ватажки “ДНР/ЛНР” ще раз офіційно перенесли вибори

Меркель: Спершу – запуск виборів на Донбасі,
потім – збройна місія ОБСЄ і контроль над кордоном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна