Блокада ОРДЛО не лише ослаблює Ахметова, а спричинить перевибори восени, – політолог В. Таран

 

Віктор Таран
політолог, голова Центру політичних студій та аналітики “Ейдос”, член Ради “Реанімаційного пакету реформ”

(FB)

Проаналізувавши з колегами останні події з “блокадою” та подіями в ОРДЛО, прийшли до низки висновків, якими ділюся з вами.

Ахмєтку ціленаправлено грабують і добивають. Під націоналізацію потрапляють ключові підприємтсва: “Ровенькиантрацит”, “Свердловантрацит”, “Комсомолець Донбасу”, Зуївська ТЕС, Машинобудівельний холдинг Corum Group, “Докучаївський флюсо-доломітний комбінат”.

Але це ширма.

Ослаблення має дві ключові мети – схилити його (Ріната Ахметова) на збереження фракції “Ополоку” та змусити його не пручатися сценарію “перевибори”.

Очевидно, що між “перевиборами” та “втратою підприємств” Рінат обере перший варіант.

До речі, непрямим підтвердженням цього є цьоготижневе “хитання” Ляшка на тему “іду в коаліцію” – “не йду в коаліцію.”

Якщо припустити, що це є ключовим сценарієм (де писався сценарій – тут вже у кожного можуть бути свої версії), тоді стає очевидним, що всі намагання уряду, направлені на “деблокування”, не матимуть сенсу.

І навіть сьогоднішня якісна кабмінівська постанова, що передбачає заборону переміщати на тимчасово неконтрольовану територію і з неконтрольованої території товари, за винятком харчових продуктів і лікарських засобів виключно у складі гуманітарних вантажів, товарів та продукції, що забезпечують функціонування та обслуговування або є необхідними у виробничому процесі, металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергетичної галузі об’єктів критичної інфраструктури, не здатна буде змінити ситуацію. Адже блокувальники принципово не хочуть іти на жодні компроміси.

До речі, їх у цьому сценарію використовують в темну. Більшість із них щиро вірять що приносять користь державі 🙁
Поспілкувавшись з багатьма з них, переконався, що вони абсолютно щирі у своїх мотиваціях. А питання політичного стратегування, геополітики та геоекономіки для них дуже далекі. 🙁
Раціонально-економічні аргументи на кшталт збитки на 3,5 млрд. доларів для бюджету або втрата 75 тис. робочих місць, зниження ВВП на 10-15% замість росту в 3% вони також не сприймають.
Також не діє і аргумент про те, що вони, згідно ініціативи уряду, можуть бути долучені до контролю за переміщенням товарів для того, щоб мінімізувати ризик контрабанди🙁
Теза у них одна: “ми блокуємо, тому що маємо блокувати”. 🙁

На виході маємо сухий залишок:

  • націоналізацію проросійськими бандитами підприємств Ахметова в ОРДЛО та переорієнтацію їх на зовнішній ринок Росії (розумію, що нам не шкода награбованого Рєнаткою українського майна, але факт маємо зафіксувати :);
  • послаблення української економіки;
  • кризу з надходженням платежів до бюджету вже у другому кварталі цього року, який уряд буде вимушений латати з коштів нового траншу МВФ та золотовалютного резерву;
  • остаточне схиляння Ахметова до перевиборів на осінь цього року, примусивши його при цьому грати на користь “Опоблоку”.

Але найгірше інше. По-перше, імовірні перевибори на осінь однозначно відбудуться по старій виборчій системі та в умовах, коли “нові партії” ще не встигли набрати інституційної спроможності.
А по-друге, на осінь ми матимемо скрутну ситуацію в економіці, кризу платіжного балансу та втрату темпу із проведенням реформ.

Читайте також:
Владі терміново треба переводити тему “блокади ОРДЛО” з вулиці в парламент, – політолог

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна