ЗСУ мають право відповідати “градами” на “гради” бойовиків, – Муженко

 

Якщо противник застосовує по українських позиціях важке озброєння, заборонене Мінськими угодами, Збройні сили України мають право відкривати вогонь у відповідь з аналогічної зброї.
Як передає “Новинарня“, про це в середу, 1 березня, заявив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко в коментарі “Українській правді”.

За його словами, українські підрозділи, які перебувають на лінії розмежування, в разі загрози мають право на вогонь у відповідь.

“Позиція була, є і залишається: рішення про вогонь у відповідь приймають командири”, – сказав генерал армії Муженко.

“Командир відділення при загрозі життя йому або його підлеглим на конкретному посту – чи це обстріл, чи це загроза висування якогось  підрозділу до цього поста – має право відкривати вогонь у відповідь зі зброї, яка є у його підрозділу”, – зазначив начальник Генерального штабу.

Те ж саме стосується командира взводу, командира роти, а також батальйону, в якого в розпорядженні є міномети, “але вони знаходяться в місцях відведення, і тут відповідальність приймає старший начальник”.
“Але з тієї зброї, яка не підлягає відведенню, він має право давати вогонь у відповідь”, – сказав Муженко.

На уточнювальне запитання, чи це стосується лише зброї, яка не заборонена Мінськими угодами, Муженко відповів: “Якщо по нас застосовується зброя, заборонена Мінськими угодами, ми маємо право давати адекватну відповідь”.

“Якщо по нам йде обстріл з “градів”,  ми маємо право адекватно відповісти. Не обов’язково з “градів”, є інша артилерія. Все залежить від тих засобів, які є ефективними для нейтралізації загрози життю наших бійців”, – уточнив головнокомандувач ЗС України.

Він наголосив, що якщо приймається рішення про застосування у відповідь забороненої Мінськими угодами зброї, про це обов’язково інформують СЦКК.

“Прописана певна процедура, за якою командир бригади має повідомляти українську сторону СЦКК, а вона – росіян і ОБСЄ про те, що ведеться такий вогонь, і ми застосовуємо вогонь у відповідь. Якщо є нагальна потреба, то командир застосовує зброю і паралельно повідомляє , що є факт застосування такої зброї, бо була така необхідність”, – пояснив начальник Генштабу.

При цьому Муженко наголосив, що “хаотичний і провокаційний вогонь відкривати суворо заборонено”.

Він пов’язує нинішнє загострення в зоні АТО з тим, що бойовики зазнали поразки в районі Авдіївки на початку лютого і “посилюють обстріли, щоб стабілізувати свій психологічний стан”. “Агресія до місії ОБСЄ також цим пояснюється”, – сказав Муженко.

На запитання, чи можливий широкомасштабний наступ з боку ОРДЛО, начальник Генштабу сказав, що він може бути спровокований лише Росією і за умови введення на Донбас регулярних частин російських військ.

“Тим складом, який в них є зараз, вони не спроможні на будь-який наступ. Світлодарська дуга і Авдіївка показали, що на будь-яку провокацію вони отримають адекватну відповідь”, – констатував Віктор Муженко.

Читайте також:
Мінометна дуель на Луганщині:
українські військові знищили розрахунок “армії ЛНР”, – “ІС”

“Сепарам до свята”: офіцер-десантник ЗСУ точним пострілом знищив БМП противника. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна