Яценюк не хоче ставати головою Нацбанку

 

Екс-прем’єр-міністр, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк заявляє, що не має наміру ставати главою Національного банку України.

“Дуже конкретна відповідь на ваше запитання: я не маю наміру ставати главою Національного банку України”, – сказав він в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV ввечері 27 лютого, коментуючи відповідні чутки.
Вони посилилися після того, як кілька ЗМІ повідомили, що голова НБУ Валерія Гонтарєва збирається піти у відставку.

Яценюк переконаний, що керівник Нацбанку має бути повністю аполітичною фігурою, і нині ним має бути професійний економіст-банкір.

Екс-прем’єр вважає, що необхідно розширити функції Національного банку, тому що наразі у нього їх дві: стабільність національної валюти та цін.
На думку Яценюка, Нацбанк має також працювати над створенням робочих місць, як Федеральна резервна система США, і парламент має змінами до Конституції додати йому таку функцію.

Арсеній Яценюк нагадав, що 80 банків ліквідовано, націоналізовано “Приватбанк”, і тепер в руках держави сконцентрована більше ніж половина всієї банківської системи України.

“Кожен банк тепер має стати спеціалізованим. Якщо йдеться про Експортно-імпортний банк, то він має кредитувати виключно індустріальну економіку України, яка продає товари на експорт. “Ощадбанк” і “Приватбанк” мають кредитувати малий і середній бізнес. “Укргазбанк” має кредитувати великі підприємства”, – цитує Яценюка “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, Арсеній Яценюк одного разу вже очолював НБУ.
У січні 2003 року тодішній голова Нацбанку Сергій Тігіпко призначив Яценюка своїм першим заступником. Коли Тігіпко 4 липня 2004 року став главою виборчого штабу кандидата в президенти Януковича, Арсенію Яценюку доручили виконувати обов’язки голови НБУ до кінця передвиборної кампанії. Таким чином Яценюк керував Нацбанком півроку, до 16 грудня, зокрема під час Помаранчевої революції.

Після відставки з посади прем’єр-міністра України 14 квітня 2016 року Яценюк залишається поза державною владою, хоча де-факто керує фракцією “народний фронт” у парламенті.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна