У Росії суд виніс вирок юнакові за слова “ватник” і “кацап” у дописі “ВК”

 

Громадянин Росії Олександр Годзенко засуджений судом у Саратові до 160 годин виправних робіт за публікацію в соцмережі, в якій він вжив слова “ватник” і “кацап”.

Як повідомляла “Новинарня“, 19-річний юнак, на думку слідчих, образив представників російської нації та осіб групи “ватники”.

У суді саратовець був обвинувачений за статтею 282 кримінального кодексу РФ, передає BBC, – “збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності”.

Прокурор Катерина Забєліна вбачала в цих та інших коментарях Гозенка “лінгвістичні та психологічні ознаки спонукання до дій насильницького характеру відносно групи осіб національної приналежності” та просила засудити обвинуваченого до двох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на два роки.

19-річний підсудний на слідстві дав покази і визнав свою провину. У зв’язку з цим його справа розглядалася в особливому порядку.

В останньому слові Гозенко просив призначити йому штраф, а його захист – обрати покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Зрештою суд став на бік адвокати, обравши як покарання “лише” 160 годин виправних робіт.

Термін “ватник” є визначенням для людини з радянською, проросійською ментальністю, яка виступає проти існування держави Україна.

Автором мему “ватник” є росіянин із Новоросійська Антон Чадський (тоді — під ніком Jedem das Seine). Картинка ватника, яку він створив, була вперше опублікована у соціальній мережі “Вконтакті” 9 вересня 2011 року. Автор створив у “ВК” спільноту, присвячену персонажу ватника — “Рашка – квадратный ватник”.
Значно ширшого поширення у суспільстві мем “ватник” отримав після початку військової агресії Росії проти України у 2014 році.
Чадський у листопаді 2014 року змушений був виїхати з Росії в Україну через небезпеку політичного переслідування з боку влади.

Як пише “Новая газета”, за 2016 рік у Росії за репости, записи й коментарі в соціальних мережах було засуджено майже 300 осіб, з них 29 – засуджені до реальних термінів позбавлення волі.

Читайте також:
У Росії чоловіка засудили до 2 років колонії за репост у “ВК”
статті “Крим – це Україна!”

СБУ прозвітувала про число викритих і засуджених “сепарів” із соцмереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна