“Головне, що “Гіркі жнива” чіпляють емоційно. Спасибі канадській діаспорі й чекаємо кращих фільмів”

 

Роман Кулик
журналіст, демобілізований, служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр, т.в.о. командира роти, молодший лейтенант ЗСУ

(FB)

Таки опишу враження по стрічці “Гіркі жнива”, бо розгорілись на диво полярні дискусії)

Так, у “Жнивах” є низка історичних ляпів, на більшість яких не звертаєш увагу, а для західного глядача вони взагалі не мають значення. Не критично.

Найбільший ляп – це твердження полоненого більшовика, що [одночасно з Голодомором в Україні] люди від голоду мруть на Поволжі та інших територіях Союзу. Типу повторення радянської пропаганди, що сконфузить непідготовленого глядача. Але бляха, це звучить від комуніста, які до цього моменту вже показані рідкісними вибл*дками, тому в його слова важко повірити.

Мене найбільш коробила штучність фільму – пасторальні пейзажі, чистесенькі вишиванки, що вбивало автентичність і перетворювало фільм на стерильну казкову історію з поганими діалогами й тупуватими персонажами (ну лише дід “Вепр” рулить, він тут головна зірка й гуру фільму).
Місцями це компенсувалось крутими кадрами, але оператор не може витягнути на собі картину.

Тут є кілька ситуацій, коли вже думаєш: як же дістав цей свинопас Юра. Пора брати приклад з діда й валить комуністів, а він соплі жує й тікає в Київ.
А потім цей сопляк акі Тома Гарді в “Табу” протикає горлянку наглядачеві, тікає з тюрми, пристає до повстанців і нарізає червоноармійців на ковбаси.

Фак є, нарешті. Не ниття “ой лишенько, Україна гине”, а бодай якісь осмислені дії і спротив у контексті Голодомору.

Екшн теж не хапає зірок з неба, але бодай не викликає постійного фейспалму.

Оці спалахи “перемог” й кілька сильних епізодів остаточно визначили ставлення до фільму.

Головне – місцями фільм умудряється чіпляти тебе емоційно. Після показу зал “Русі” не полінувався дружно аплодувати, що для наших кінотеатрів рідкість.

Закиди типу “про це не варто знімати, доки не знімуть 100% сильне кіно” – це інфантильність. Значить, його не знімуть ніколи. Бо щоб знімати якісне кіно – доводиться знімати роками за умов повного фінансування. Це сотні мільйонів і роки часу, а в нас тут не Голлівуд. Тому лише практика і навчання через помилки.

Он РФ вкладає величезні кошти у власний кінематограф, а на виході 90% кінопродукту – лютий кал, який можна дивитись лиш під наркотою (привіт “вікінгу”, “защітнікам” й решті братнього гівна).

Канадська діаспора ризикнула і зняла фільм про Голодомор? Чорт, дякую вам, друзі! Дякую, що спробували і вийшов не провал. Тут і критикувати рот не відкривається. Захейтити зараз – і вони вже ніколи не захочуть інвестувати.

Зате “Жнива” можна спокійно показувати школярам – тут є все для збудження інтересу в малих до теми.

Західні критики розтрощили фільм рецензіями, і тема вже ніколи не зацікавить Захід? Брєд. До цікавих тем завжди повертаються, відродили навіть закритий “Твін Пікс”).

Тому якщо йдете на “Жнива” й хочете побачити історичне полотно і епік розмаху “Хороброго серця”, акторську гру а-ля “Ла-ла-ленд” операторську роботу рівня Еммануеля Любецьки чи високобюджетний голлівудський блокбастер – вас передбачувано чекатиме розчарування. Бо бюджет стрічки 20 млн. доларів, і даючи оцінку “Жнивам”, варто від цього відштовхуватись.

І чи заслужила тема “Голодомору” на кращий фільм? Беззаперечно. Сподіваюсь дочекаємось його до кінця десятиліття.

Читайте також:
“Жнива диявола”. Голлівудські зірки знялися у фільмі про Голодомор. ТРЕЙЛЕР

…Ще один епізод по “Жнивах” (маленький спойлер!).

У стрічці є кілька епізодів, які от ідеально змальовують українців різних етапів нашої історії. Один із них.

Лідер українських комуністів дізнається, що скоро його заарештують і прикро суїцидиться. Його “побратими” оплакують придурка, дикого схожого на Елайджу-Фродо, в кабаку. Поряд бухають формені російськомовні більшовики, які обси*ають суїцидника. Українські комуністи назло піднімаються і з чарками наголо кричать “Слава Україні!”

Після чого головний герой фільму піддається на провокацію одного з червоноармійців і, розваливши фейси кільком з них, передбачувано терпить поразку і ловить плюхи.

А всі герої, що хвилину тому кричали “Слава Україні” і переможно махали горілкою, присоромлено спостерігають, як їхнього товариша гамселять більшовики гопницької зовнішності.

Яка солідарність, як брат за брата постояли! Нескінченна спіраль нашої історії 😉

P.S. той факт, що два дні після перегляду фільму в голову лізуть окремі сцени – уже щось каже про стрічку.

Читайте також:
“Фільм як комікс”. Відгук В’ятровича про голлівудський фільм про Голодомор “Гіркі жнива”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна