За рік польська армія зросла на 10 тисяч “багнетів”

 

Збройні сили Польщі в 2016 році кількісно зросли на 10 тисяч осіб, а в генштабі ЗС РП зміни на керівних посадах стосувалися 90% персоналу.
Про це інформує міністерство національної оборони Польщі .

“Відбулося зростання кількості військовослужбовців із 96 тисяч у 2015 році до 106 тисяч у 2017 році”, – йдеться в повідомленні.

(Для порівняння: гранична чисельність ЗС України в 2015 році зросла до 250 тисяч).

Зазначається, що за цей період припинена хвиля звільнень військовослужбовців в запас. Зокрема, в 2016 році звільнено на 650 військовослужбовців менше, ніж планувалося раніше.

Кількість офіцерів, які навчаються у вищих навчальних закладах, в Польщі зросла з 490 осіб у 2015 році до 906 в 2017 році.

У повідомленні, яке цитує “Укрінформ“, ідеться також про те, що глава МНО Польщі Антоній Мацеревич провів широку ротацію кадрів на вищих посадах в армії, заміщаючи офіцерів, призначених “Громадянською платформою”(колишньої владна партія) на офіцерів, які отримали бойовий досвід в Іраку, Афганістані, а також у навчаннях із військами НАТО.

У генштабі ЗС Польщі ці зміни склали 90%, а в генеральному командуванні – 82%.

Водночас, за оцінками багатьох польських військових експертів, а також колишніх генералів та офіцерів високого рангу, масові, часто несподівані відставки в керівництві армії підривають оперативну готовність ЗС Польщі, а також їх здатність до адекватних дій у разі військової загрози. З цим твердженням погоджуються політики опозиції. Втім, провладні політики спростовують такі звинувачення, наголошуючи, що за каденції міністра Мацеревича армія стала більш чисельною і боєздатною.

Як відомо, посилення східного флангу НАТО відбувається в умовах російської агресії в Україні та посилення загроз Росії найближчим до неї країн Євросоюзу.

Читайте також:
Україна й Польща підписали угоду в галузі оборони

Польща створює окремі Війська територіальної оборони

У 2016 році лише дві країни-члени НАТО витратили на оборону обіцяні 2%

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна