Верховна Рада прийняла звернення, що критикує звіт БДІЛП ОБСЄ про вибори до Держдуми РФ у Криму

 

На ранковому засіданні в четвер, 23 лютого, Верховна Рада ухвалила звернення “Про остаточний звіт Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ за результатами спостереження на виборах до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації 2016 року”.

Як передає “Новинарня“, “за” проголосували 239 народних депутатів.

У схваленому тексті Звернення, зокрема, зазначається, що “Верховна Рада України вважає вибори до Державної думи Російської Федерації грубим порушенням основних принципів і норм міжнародного права, зокрема у сфері громадянства, статуту Організації Об’єднаних Націй, заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 року на 68-й сесії ГА ООН, та резолюції Генеральної асамблеї ООН «Стан з правами людини у АР Крим та м. Севастополь (Україна)» №71/205, ухваленої 19 грудня 2016 року на 71-й сесії ГА ООН”.

ВР констатує: “спостерігається цинічна і планомірна політика Російської Федерації нав’язати силою та шантажем власне бачення «демократичних стандартів», які стосуються і виборчих процесів”.

У цьому зв’язку Верховна Рада України висловлює своє занепокоєння  тим, що в остаточному звіті місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів до Держдуми Федеральних зборів Російської Федерації знехтувано засадничий принцип, закріплений у Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами, яку підписала ОБСЄ 27 жовтня 2005 року.

“Згідно з цим принципом, справжні демократичні вибори є проявом суверенітету, що належить народові країни, чиє вільне волевиявлення становить основу влади та легітимності уряду. Відповідно до виборчого законодавства Російської Федерації, депутати Державної думи обираються за змішаною системою: половина депутатів обираються в одномандатних виборчих округах, а друга половина – у федеральному виборчому окрузі за партійними списками. Неприпустимим є те, що АР Крим та м.Севастополь, які є невід’ємною частиною суверенної території України, розглядалися як складові частини федерального округу. Більше того, у Криму були утворені 4 одномандатні округи.
Таким чином, вибори до Державної думи були проведені на території іноземної держави, на яку не поширюється суверенітет Російської Федерації, – ідеться в постанові.

Внаслідок таких виборів Державна дума сьомого скликання не може вважатись легітимно обраною, констатує ВР України.

“На жаль, остаточний звіт Місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів до Державної думи Російської Федерації 2016 року не містить жодної юридичної оцінки впливу проведення голосування в Криму та м. Севастополь на результати цих виборів”, – констатує Верховна Рада.

“У Звіті навіть не згадується той факт, що АР Крим та м. Севастополь є незаконно окупованими Російською Федерацією територіями. Натомість неможливість моніторингу за виборами у Криму у звіті пояснюється «відсутністю консенсусу у питаннях статусу Криму серед країн-учасниць ОБСЄ», при цьому про домовленість щодо включення до остаточного звіту саме такого формулювання було оголошено публічно окремими членами ЦВК РФ безпосередньо після дня голосування.

Вважаємо таке пояснення неприпустимим, оскільки статус АР Крим та м.Севастополь як невід’ємної складової суверенної території України не є і не може бути предметом для обговорення”, – наголошує український парламент.

Також ВР вважає неприпустимим оприлюднення у звіті статистики щодо кількості виборців, дільниць, бюлетенів на виборах до Держдуми, що враховує незаконно окуповану територію АР Крим та м. Севастополь.

Верховна Рада України звертається до країн-членів ОБСЄ з проханням підтримати звернення до ОБСЄ/БДІПЛ щодо необхідності негайно розробити нову методику підготовки Звітів, яка б включала оцінку ситуації, пов’язаної з окупацією частини території України Російською Федерацією та закликає ОБСЄ/БДІПЛ вивчити усі обставини підготовки остаточного звіту місії спостереження на виборах до Державної думи Росії із метою недопущення політичного впливу на міжнародних спостерігачів.

Нагадаємо, Україна назвала незаконними вибори до Державної Думи РФ 18 вересня 2016 року через те, що вони пройшли також на території окупованого Криму.
20 вересня Верховна Рада визнала нелегітимною Держдуму РФ нового скликання.

23 лютого у Верховній Раді України проходить День Криму.

Читайте також:
США слідом за ЄС запровадили санкції проти шести псевдодепутатів,
обраних у Криму до Держдуми РФ

РНБО запровадила санкції проти росіян за незаконні вибори в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.