День окупованого Криму у Верховній Раді: діти на трибуні, ярмарки, фотовиставки

 

У четвер, 23 лютого, в парламенті відбуваються заходи в рамках Дня Криму у Верховній Раді України, організовані Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Акції влаштовано з нагоди третьої річниці початку окупації Криму Російською Федерацією.

На ранковому засіданні з трибуни ВР виступив представник УГСПЛ Євген Захаров, який описав ситуацію з правами людини в окупованому РФ Криму та становище кримчан – внутрішньо переміщених осіб на підконтрольній території України.

У цей час навколо трибуни гуртом стояли народні депутати, представники Меджлісу, діти в національному вбранні з кримськотатарського фольклорного колективу.
Дівчатка з ансамблю “Кримська родина” прочитали вірш “Ми повернемось”.

В цей час майже всі депутати з “Опозиційного блоку” вийшли з сесійної зали.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив з трибуни, що Україна повинна змінити статус півострова в розділі Конституції «Автономна Республіка Крим», а також прийняти ряд інших законів.

“Крим має бути визначено як національно-територіальна автономія, як форма самовизначення кримськотатарського народу”, – сказав Чубаров, зазначивши, що саме від української влади залежить, як швидко буде повернуто Крим.

Читайте також:
У День АРК голова Меджлісу закликав створити
Кримсько-татарську автономну республіку

Як відомо, ще в травні 2016 року президент Петро Порошенко закликав до змін у Конституції щодо створення національної автономії кримських татар.

Фото: ФБ Ірина Геращенко

Сьогодні ж у Верховній Раді відкрилася фотовиставка портретів сучасних кримських політв’язнів.

“Після анексії Криму російські спецслужби організували переслідування кримських татар і проукраїнських активістів, які виступали проти захоплення півострова. Заарештовано десятки людей, передусім – кримських татар з Бахчисарая, Севастополя, Ялти і Сімферополя. За звинуваченням в участі в ісламській організації “Хізб ут-Тахрір” заарештовані 19 осіб. Окрім арештів і судового переслідування, в Криму продовжують масово зникати люди. Деяких з викрадених знайшли вбитими, про долю решти нічого невідомо”, – констатує прес-служба Верховної Ради.

Зазначається, що фотовиставка проводиться за підтримки уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу, народного депутата Мустафи Джемілєва “з метою демонстрaції реaльної ситуaції тa інформувaння укрaїнського політикуму про фaктичний стaн дотримaння прaв людини нa окуповaній території”.

Фото: ФБ Ірина Геращенко

Також у рамках міжкультурного заходу “День Криму у Верховній Раді України” відбуваються ярмарки сувенірів із кримськотатарською символікою, солодощів та страв кримськотатарської кухні.

За словами заступника голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Логвінського, мета цих заходів – привернути увагу суспільства до проблем Криму, підтримати людей, які опинилися під окупацією.

Як зазначила перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко, кошти з ярмарку “підуть на підтримку дітей політв’язнів і загиблих кримчан, а таких малолітніх дітей сьогодні більше 70”.

Фото: прес-служба ВР

Також у кулуарах парламенту виступив дитячий музичний колектив кримськотатарського культурного центру “Кримська родина”. Дівчатка співали татарські пісні, спілкувалися з депутатами.

Фото: прес-служба ВР

Громадська організація “Кримська родина” (“Кримська сім’я”) створена в Києві у 2014 році. У столиці зусиллями “Кримської родини” почала працювати Школа вихідного дня для дітей переселенців з окупованого півострова – кримських татар, проводяться масові заходи, діти переселенців беруть участь у музичних фестивалях у різних регіонах України.

Читайте також:
Верховна Рада прийняла звернення, що критикує звід БДІЛП ОБСЄ про вибори до Держдуми РФ у Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна