Домовлене в Мюнхені відведення важких озброєнь на Донбасі не відбулося через провокації

 

Відведення важких озброєнь від лінії розмежування на Сході України, заплановане на 20-21 лютого, не відбулося.

У вівторок генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Заньєр заявив у Нью-Йорку, що сторони конфлікту на Донбасі не відвели важкі озброєння від ліні контакту, як це передбачали домовленості міністрів закордонних справ країн “нормандської четвірки”.

“Є ще значна кількість порушень режиму припинення вогню… І в нас немає жодних доказів відведення зброї”, – сказав генсек ОБСЄ після того, як поінформував Раду Безпеки ООН про поточну ситуацію в зоні конфлікту.

“Ми повинні продовжувати тиск на обидві сторони. Інструменти, які ми маємо, насправді не працюють так, як вони мали б впливати в кризовій ситуації”, – визнав Ламберто Заньєр.

В сепаратистських угрупованнях “ДНР” та “ЛНР” удень 21 лютого звинуватили українську сторону у зриві відведення зброї та техніки в зоні бойових дій, передає “Радіо Свобода”.
Раніше бойовики формально погодилися відвести важку зброю від лінії фронту.

Українські військові ще на початку доби 21 лютого заявили, що підтримувані Росією бойовики поновили застосування важких озброєнь.

При цьому українська сторона заявила, що все її важке озброєння на Донбасі і так відведене й перебуває на позиціях, визначених Мінськими угодами. Про це сказав речник штабу АТО Леонід Матюхін.

Уже сьогодні зранку, 22 лютого, штаб АТО оприлюднив окреме повідомлення, в якому йдеться про те, що “російсько-окупаційні війська в черговий раз порушили Мінські домовленості та намагаються зробити все можливе, аби зірвати процес відведення важкого озброєння від лінії розмежування”.
Прес-центр заявив: “Кілька годин тому позиції українських військ у Водяному були обстріляні окупантами із застосуванням реактивних установок “Град-П”, 122-мм артилерії, 120- та 82-міліметрових мінометів. Крім того, із 122-мм артилерії противник обстріляв наші позиції у Широкиному. Упродовж цих обстрілів російсько-окупаційні війська випустили щонайменше три реактивні снаряди з реактивних установок “Град-П”, сім снарядів калібру 122 мм та три десятки мін різного калібру”.

Як повідомляла “Новинарня“, попри попередні домовленості, бойовики в останні дня застосовували як міномети й артилерію, так і реактивні системи залпового вогню “Град” проти сил АТО та населених пунктів.

Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу, яка відбулася в Мінську 15 лютого, сторони домовилися відвести важке озброєння від лінії розмежування на Донбасі до 20 лютого. Згодом термін розширили до 21 лютого.

Голови МЗС країн “нормандської четвірки” під час зустрічі на Мюнхенській конференції заявили про готовність вплинути на впровадження режиму припинення вогню на Донбасі з 20 лютого.

Читайте також:
На зустрічі з ОБСЄ в Луганську бойовик забрав документи про відведення зброї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.