Amnesty International: На Сході України обидві сторони порушують права людини й перемир’я

 

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вказує на погіршення ситуації з правами людини в Україні. Це пов’язано зі збройним конфліктом на Донбасі та анексією Криму, йдеться в поширеному 22 лютого річному звіті “Міжнародної амністії”.

“На Сході України… обидві сторони порушували угоду про припинення вогню. І українські війська, і сили проросійських сепаратистів продовжували користуватися безкарністю, незважаючи на здійснені порушення норм міжнародного гуманітарного права, включаючи такі військові злочини, як тортури”, – твердять правозахисники з АІ, яких цитує “Радіо Свобода”.

За їхніми даними, обидві сторони конфлікту на Донбасі незаконно затримували людей, підозрюваних у підтримці іншого боку, в тому числі для того, щоб використовувати їх в обмінах полоненими.

Щодо ситуації в окупованому Росією Криму в Amnesty International вказують, що незалежні журналісти на півострові не можуть працювати відкрито, а працівники ЗМІ з материкової частини України не можуть потрапити до Криму.

Правозахисники наголошують, що жодне насильницьке зникнення після початку російської окупації не було розслідувано ефективно.

Оцінивши ситуацію в 159 державах, правозахисники дійшли висновку, що в усьому світі відбувається вихолощення головних прав і свобод людини. При цьому під особливою загрозою, на думку правозахисників, перебуває принцип рівності прав усіх людей.

Читайте також:
У Києві провели флешмоб на підтримку незаконно ув’язнених у Криму та в Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.