Слідчі в Росії порушили чергову справі проти командирів ЗСУ

 

Слідчий комітет Росії з незбагненних підстав порушив чергову кримінальну справу за фактом артобстрілів Донбасу.

“Управлінням з розслідування злочинів, пов’язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни, ГСУ СК Росії встановлені раніше невідомі факти проведення українськими військовослужбовцями артобстрілів цивільного населення, а також нові особи з числа військовослужбовців Збройних сил України, причетних до них”, – повідомила представниця Слідкомітету РФ Світлана Петренко, яку цитує ТАСС.

Ідеться про командира 79-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України полковника Олексія Шандара та заступника командира 72 омбр ЗСУ підполковника Олександра Самарського, які нібито з листопада 2016 року по січень 2017-го “вели вогонь з важких видів озброєння по цілях, які не є військовими”.Внаслідок цього нібито отримали поранення четверо мирних жителів, пошкоджені понад 70 житлових будинків.

“Крім того, з 7 по 15 лютого Олександр Самарський та інші військовослужбовці ЗСУ і Нацгвардії України здійснили прицільні артилерійські обстріли з важких видів озброєння об’єктів цивільної інфраструктури в Донецьку та Докучаєвську, а також Новоазовському районі Донецької області. В результаті загинув один мирний житель, зруйновані і пошкоджені понад 14 житлових будинків та інших цивільних об’єктів”.

Щодо дій на території України громадян України Шандара і Самарського порушено кримінальні справи “за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 356 КК РФ (“застосування заборонених засобів і методів ведення війни”).

Петренко підереслила, нібито Слідчий комітет має право “залучати до кримінальної відповідальності іноземних громадян, які вчинили злочини за межами Росії, в разі, якщо вони не понесли за це покарання”, і такі злочини не мають терміну давності.

“І наші слідчі візьмуть всіх можливих заходів, щоб рано чи пізно як виконавці цих злочинів проти мирного населення, так і ті, хто віддавав накази, понесли заслужене покарання”, – заявила речниця СК.

Як відомо, це не перший факт порушення в Росії кримінальних справ проти військових ЗС України за їхні дії в України. При цьому Слідком РФ не порушував справ щодо бойовиків “ДНР” і “ЛНР”.

При тому що, навіть за подіями кінця січня – початку лютого 2017 року, існує багато відеозаписів, на яких видно, що реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град” стріляють в бік Авдіївки із житлових районів міста Донецьк.

Як писала “Новинарня“, натомість 7 лютого СК РФ оголосив про чергову порушену справу проти українських військових.

Перед тим у серпні 2016 року Слідчий комітет Росії заявляв про порушення кримінальних справ проти воєначальників української армії, які нібито проводили артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури та населення на південному сході України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна