Мюнхенська промова Порошенка: Підтримка України – найдешевша інвестиція в безпеку вільного світу

 

Політика умиротворення Росії призведе не до миру, а до ще більшої дестабілізації. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу на 53-й Мюнхенській конференції з питань безпеки в п’ятницю, 17 лютого.

“Дякувати Богу, що політика умиротворення щодо реваншистської та агресивної Росії не в руслі західної політики. Проте я чую все більш нав’язливі заклики до умиротворення, принаймні в деякій мірі, стосовно апетитів Росії. Рухатися в цьому напрямку було б наївним, неправильним і небезпечним. Не тільки для України, але і для Європи, і для всього світу”, – цитує Порошенка прес-служба Банкової.

За його словами, президент Росії Путін глибоко та щиро ненавидить Україну: “Він заперечує самобутність і унікальну ідентичність українського народу. Він публічно проголошує українську ідентичність частиною російської домінуючої ідентичності”.

“Він не бачить місця України на політичній карті Європи і він хоче розмалювати місце для України російськими кольорами. Але було б помилкою думати, що апетити Росії обмежуються тільки Україною”, – підкреслив Порошенко.

Глава держави нагадав, як минулого року президент Росії на церемонії нагородження переможців Російського географічного товариства на своє ж запитання студентам: “Де закінчуються межі Росії?” – сказав: “Російські кордони не закінчуються ніде!”

Порошенко підкреслив, що ці слова російського очільника не були просто жартом: “Це зовсім не так. Це доктрина, і багато країн – в Європейському Союзі або за межами Атлантики – вже відчули цю доктрину в дії”.

Петро Порошенко також навів слова Невілла Чемберлена від 1938 року на захист Мюнхенської угоди: “Я привіз вам мир для цілого покоління. Ми глибоко вдячні вам. Йдіть додому та добре виспіться”.

Порошенко зазначив, що тоді ці слова були натхненні обіцянкою нацистів, відразу після Мюнхена, не мати ніяких територіальних претензій в Європі.

Водночас, зазначив президент України, історія показала хибність цієї політики умиротворення.

“Ніколи не слід вірити в добру волю того, хто довів, що в нього немає доброї волі”, – сказав Петро Порошенко.

“Є тільки один час і одне місце для того, щоб протистояти цьому вченню і зупинити появу російського реваншизму. Це абсолютно історичний шанс для всіх нас. Але, перш за все, це історичний шанс для нової адміністрації США і міцної трансатлантичної єдності. Це унікальне вікно можливостей для того, щоб м’яка сила показала свою міць. Але це вікно занадто маленьке в часі та можливостях”, – заявив Петро Порошенко.

У панельній дискусії “Майбутнє Заходу: падіння чи повернення” разом із Петром Порошенком брали участь зокрема президент Польщі Анджей Дуда, глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон, американський сенатор Джон Маккейн.

У своєму виступі Порошенко також підкреслив, що світовим лідерам марно вирішувати питання щодо України без участі України.

“Я маю честь представляти тут 45-мільйонну європейську націю. Від її імені дозвольте мені запевнити вас, що ми ніколи не погодимось, що хтось десь буде визначати нашу долю без нас. Будь-яка угода за нашою спиною буде негайно рішуче анульована мільйонами українців, які вже довели здатність боротися за свою незалежність”, – сказав глава держави підкресливши, що українці не мають наміру здаватися і готові захищати свою країну.

“Мій меседж простий – нічого про Україну без України. Будь-яка угода з Путіним за спиною України тільки погіршить ситуацію”, – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави повідомив, що отримав точне запевнення в єдності та у солідарності заради миру під час розмови з новим державним секретарем США Рексом Тіллерсоном та у виступах президента Польщі Анджея Дуди й сенатора США Джона Маккейна.

Президент нагадав, що Україна чимало зробила для збереження миру і стабільності, “зробила більше, ніж ми отримали у відповідь”.

Як приклад він навів не виконаний Будапештський меморандум, за яким Україна добровільно відмовилась від третього за розміром ядерного арсеналу.

Підтримка України є найдешевшою інвестицією в безпеку вільного світу, переконаний глава Української держави. Він також певен, що для цього є всі інструменти.

Серед таких, крім дотримання обіцянок перед партнерами і збереження трансатлантичної єдності та солідарності з боку Трансатлантичної спільноти, Петро Порошенко назвав збереження санкцій щодо країни-агресора.

“Зупинення дипломатичного тиску на Росію або пом’якшення санкцій, перш ніж Росія вийде з Донбасу і Криму, сприятиме подальшій агресії”, – підкреслив президент, назвавши доказом цього твердження продовження обстрілів на Донбасі та загострення ситуації.

“За останні 24 години мій народ втратив трьох солдат. 12 – були поранені, більшість з них в Авдіївці. Російська артилерія обстрілює мирні квартали. Один мирний мешканець був вбитий російською артилерією за останню добу, ще 2 – були поранені. Ви маєте розуміти ціну, яку ми платимо зараз”, – сказав Петро Порошенко.

 

Ще одним вагомим інструментом на підтримку, президент назвав відкритість та доступність ЄС для проєвропейських партнерів і союзників.

“Європейський проект є набагато більш стійким, ніж уявляє Кремль. Цінності, які лежать в основі цього проекту, значно перевищують фобії, які використовуються для залякування європейців. Віра українців в європейський проект і його цінності є сильнішою, ніж віра в ядрі Європи”, – сказав Порошенко.

“Я можу запевнити, що Україна зараз – найбільш єврооптимістична країна на європейському континенті. І я пишаюсь тим, що я є лідером такої оптимістичної країни за нинішніх умов”,  – резюмував глава держави, закликавши світову спільноту не повторювати драматичні помилки минулого і консолідувати нашу єдність та солідарність для того, щоб показати агресору “місце, якого він заслуговує”.

“Так ми зможемо досягти миру для нашого покоління”, – наголосив президент.

Читайте також:
Найбільші виклики з часів WW2. Світові лідери зібралися на Мюнхенській конференції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна