Корупція в Іспанії: герцога Іньякі засудили до 6 років тюрми

 

Гранд Іспанії Іньякі Урдангарін, чоловік старшої сестри колишнього короля Хуана Карлоса, засуджений до 6 років і 3 місяців в’язниці за корупцію. Обвинувачення з його дружини, інфанти Крістіни, зняті, але вона теж має сплатити багатотисячний штраф.

Справу почали розслідувати в 2010 році, вона стало символом корупції у вищих колах іспанської держави.

Згідно зі звинуваченням, громадська організація “Інститут Ноос”, до керівництва якої входили колишній гандболіст Іньякі Урдангарін та його діловий партнер Дієго Торрес, була прикриттям для отримання великих сум із бюджетів Балеарських островів та Валенсії і їх подальшого привласнення невеликою групою осіб.

Як інформує La Vanguardia, Торрес отримав 8 років і 6 місяців ув’язенння.

Вважається, що вони привласнили понад 6 мільйонів євро. Інститут сильно завищував вартість договорів із місцевою владою на проведення різних спортивних заходів. Потім він спрямовував отримані кошти в комерційні фірми, включно з організацією, власниками якої були інфанта та її чоловік.

51-річна принцеса Крістіна, яка зараз проживає у Швейцарії, стала першим членом іспанської королівської родини, що потрапила під суд після відновлення в країні монархії в середині 1970-х років.

У 2015 році в зв’язку з корупційним скандалом король Філіпп VI, син Хуана Карлоса, позбавив тітку та її чоловіка титулів герцогині й герцога Пальма-де-Майорки.

Незважаючи на виправдання в суді, принцеса повинна буде заплатити штраф за громадянську відповідальність – 265 тисяч євро.

Крім того, Урдангарін має сплатити 512 тис. євро штрафу, Торрес – 1,7 млн.

Колишній президент Балеарських островів, Жауме Мейтас, засуджений до 3 років і 8 місяців.

Очікується, що вирок суду буде оскаржено.

49-річний баск Іньякі Урдангарін у минулому був відомим іспанським гандболістом, він дворазовий бронзовий призер Олімпійських ігор. Він і Крістіна побралися в 1997 році.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна