Порошенко влаштував урочистості на роковини Майдану завчасно. Зате дає власні гроші на меморіал

 

Президент Петро Порошенко взяв участь в урядових урочистостях на честь Героїв Небесної сотні щонайменше на два дні раніше від третіх роковин масових убивств майданівців.

Організований адміністрацією президента меморіальний захід відбувся в четвер, 16 лютого, при тому що побиття під час походу майданівців до Верховної Ради і штурм Майдану сталися 18 лютого, а розстріл Майдану – 20 лютого 2014 року.

При цьому президент заявив про переказ власних коштів у фонд спорудження меморіалу.

Як передає “Новинарня“, урочистості відбулися за присутності прем’єр-міністра Гройсмана, членів уряду, голови Верховної Ради Парубія, мера Кличка, першої леді Марини Порошенко та ін.

Місцем заходу обрали місце на алеї Героїв Небесної сотні (колишня вул. Інститустька), де відбувалися трагічні події лютого 2014 року.

“Ми зібралися тут, на відрізку київської вулиці — саме тому місці, де історія України назавжди змінилася. На цьому місці велике братство безстрашних людей заплатило найвищу ціну за свободу нашої з вами держави”, — зазначив Петро Порошенко.

“Тоді країна не відала, який же лютий і підступний ворог нам протистоїть. І що постріли снайперів на Майдані були фактично першими пострілами агресора в душу нашої держави. Тоді ми й гадки не мали, що найкращим дочкам і синам України ще не раз доведеться приймати нерівний бій”, — сказав президент.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих Героїв Небесної сотні та всіх захисників України.

Петро Порошенко заявив, що “в національній пам’яті мають бути збережені події Революції Гідності, які нагадуватимуть прийдешнім поколінням про ціну здобутої для них свободи”.

“Тому увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні та подій Революції Гідності – це питання державної ваги. Спорудження Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні як місця національної пам’яті – це наше з вами всенародне завдання”, — сказав Порошенко у виступі на церемонії.

Глава держави ще раз наголосив, що “меморіальний комплекс має бути розташований тільки за адресою “алея Героїв Небесної сотні”, передає прес-служба АП.

“Фактично місце, на якому ми зараз знаходимось, уже стало святим для кожного українця без виключення. Воно перетворилося на місце справжнього паломництва. Всім очевидно, що ця земля належить Небесній сотні за вищим, небесним правом”, — зазначив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що “мусив втручатися у хитросплетіння земних законів для того, щоб розрубати гордіїв вузол, який заводив у глухий кут суперечки щодо власності на цю ділянку”.

Читайте також:
Київрада дала дозвіл на Музей Революції Гідності на Інститутській.
Депутати вже внесли законопроект

“Відтак я прийняв рішення і оголошую невідкладним проект Закону України про внесення змін до законодавства з метою вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні”, — повідомив Порошенко.

Глава держави подякував депутатам Київради і міському голові Києва Віталію Кличку, які прийняли важливе рішення, що нарешті дає початок спорудженню цього Меморіального комплексу.

“Своїм голосуванням вони надали дозвіл на розробку проекту землеустрою на відведення земельної ділянки Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності”, — нагадав президент.

“Нарешті питання вибору найкращого проекту і будівництва Меморіалу переходить у дуже практичну площину. Надалі нам необхідне об’єднання зусиль всіх — суспільства і влади для якнайшвидшого проведення міжнародного конкурсу, розробки проекту та початку й завершення будівництва”, — зазначив Петро Порошенко.

Президент також висловився за створення найближчим часом Фонду, який би підтримав здійснення кожного з етапів “спільного, справді всенародного проекту Меморіалу”.

“Я тут виступаю не лише ініціатором, але й першим спонсором такого фонду, щоб допомогти йому не тільки добрим словом, а й грошима. Сподіваюсь, що мій приклад знайде багато послідовників”, — сказав Порошенко.

Перед початком церемонії глава держави разом з дружиною Мариною вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні та встановили лампадки біля місця загибелі патріотів на вулиці Інститутській, інформує АП.

Нагадаємо, напередодні СБУ повідомила, що в Києві на роковини розстрілу Майдану заплановано 18 вуличні акції, з яких три організовуються з Росії.

День Героїв Небесної сотні указом президента Порошенко встановлено на 20 лютого.

Читайте також:
Порошенко пообіцяв взяти на себе відповідальність за виділення території
для музею Революції Гідності

Музей Революції Гідності на Інститутській не даватиме відповіді,
а буде “простором складних запитань”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна