Мільйони від Ватикану. Хто на Донбасі отримує допомогу з фонду Папи Римського

 

200 тисяч євро для Авдіївки від фонду “Папа для України”, про виділення яких стало відомо 15 лютого під час візиту апостольського нунція на Донеччину – далеко не перший транш Святого Престолу для прифронтового міста та Сходу України.
Про це повідомили “Новинарні” в прес-службі акції “Папа для України”.

“Кошти, що були виділені Папою Франциском для Авдіївки [15 лютого] – це не єдина папська допомога в Авдіївку. Тут працюють кілька організацій, які також раніше отримали фінансування”, – розповіла “Новинарні” речниця благодійної католицької акції Олена Кулигіна.

“Ця допомога в розмірі 200 тис. євро була виділена додатково особистим рішенням Папи через посередництво Апостольської Нунціатури (посольство Ватикану в Україні – “Н”). Це кошти передусім для допомоги дітям з родин, що постраждали в Авдіївці від недавнього загострення бойових дій”, – зазначила Кулигіна.

Представниця акції також повідомила, що сума коштів у фонді “Папа для України” постійно зростає.

“Ми спостерігаємо за останні півроку, що ця сума постійно збільшується. Так, у вересні було відомо про зібраних 8 млн. євро, в листопаді вже оголосили, що маємо 10 млн. В кінці грудня, перед Різдвом, було озвучено цифру 12 млн. євро. І тепер у лютому знаємо, що є 16 мільйонів євро для України”, – розповіла речниця.

“З них 5 мільйонів – це кошти, які Папа Римський Франциск виділив особисто, решта – це сума, яку католики з цілої Європи у своїх храмах збирали для України. І можливо, будуть збирати ще”, – додала Олена Кулигіна.

За її словами, перший транш допомоги станом на грудень 2016 року складав близько 6 млн. євро.

“Кошти перераховуються безпосередньо на рахунки організацій, які були обрані як партнери акції “Папа для України”. Однак вони не отримують всю суму одночасно, а по мірі виконання тих проектів, які були заявлені, і відповідно до плану роботи кожної з організацій”, – уточнила представниця фонду.

“Вздовж всієї лінії розмежування працюють різні організації, перше завдання яких було допомогти людям пережити зиму. А отже, проекти в населених пунктах, від Станиці Луганської до Маріуполя, найближчих до лінії розмежування, реалізують найактуальніші завдання: утеплення житла (встановлення пічок-буржуйок), встановлення вікон. Окрім того, частина проектів скеровані на допомогу малозабезпеченим людям – це продукти, ліки, засоби гігієни. Взагалі, медична допомога є одним із головних пріоритетів зараз на рівні з утепленням”, – каже Кулигіна.

Також допомога скеровується і на внутрішньо переміщених осіб, які виїхали із зони бойових дій.

“Найперше вони охоплюють соціально незахищених осіб: багатодітні родини, пенсіонерів, інвалідів, людей, які потребують серйозної медичної допомоги, тощо”, – зазначила пані Олена.

“З весни почнуть працювати наступні проекти, де будуть розглядатись наступні потреби. Першим завданням було допомогти людям вижити”, – повідомила представниця фонду.

“Організації, які отримують фінансування від акції “Папа для України” – це і християнські організації різних конфесій (католицькі, протестантські і православні), і благодійні фонди та громадські організації, переважно регіональні, які вже працюють в цьому регіоні й добре обізнані на потребах місцевого населення. А також безпосередньо парафії, які знаходяться в місцях, де є багато переселенців і постраждалих від війни”, – зазначила Олена Кулигіна.

Серед таких названо “Карітас” (УГКЦ), “Карітас-Спес” (РКЦ), Асоціація милосердя Еммануїл (протестанти), Християнська служба порятунку (міжконфесійна), “Елеос-Україна” (УПЦ КП), БО “Храм” (Запоріжжя), Міський центр допомоги (Запоріжжя), ГО «Об’єднання вимушених переселенців “БАЛТО”», Грецький медичний центр “Гіппократи”, ГО “Тема”, Благодійний фонд “Девора” (Нікополь) та інші.

Нагадаємо, у грудні 2016 року папський нунцій в Україні – архієпископ Клаудіо Гуджеротті – їздив на зустріч з одновірцями в окупований Донецьк.

Читайте також:
У День Незалежності України Папа Франциск заявив,
що молиться за мир в “улюбленій” країні

Папа Франциск благословив воїнів Українського війська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна