Сайдік каже, що в Мінську домовилися про відведення зброї до 20 лютого. Оліфер цього не помітила

Спеціальний представник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі з врегулювання конфлікту на Сході України Мартін Сайдік заявив, що сторони домовилися відвести озброєння та спецзасоби від лінії розмежування на Донбасі до 20 лютого.
Про це він сказав в середу, 15 лютого, в Мінську після засідання ТКГ, передає російський “Інтерфакс”.

“Сьогодні досягнуто згоди про розведення засобів, заборонених Мінськими угодами, до 20 лютого”, – заявив Сайдік.

Водночас Дарка Оліфер, речниця Леоніда Кучми – українського представника в ТКГ, у звіті за підсумками сьогоднішньої роботи в Мінську не повідомляє про домовленість щодо розведення сил до 20 лютого.

“Ситуація з безпекою залишається тривожною і напруженою. Режим припинення вогню повинен бути стійким і тривалим, важкі озброєння слід відвести від лінії зіткнення, а СММ ОБСЄ слід підтвердити такий відвід.

Ми наполягаємо: Мінські угоди мають бути виконані в повному обсязі, включаючи Меморандум від 19 вересня 2014 року.

Українська сторона ще раз підтвердила свою позицію про те, що без повного припинення вогню, виведення важких видів озброєнь і військових формувань з території України, без розв’язання питання кордону – будь-які розмови про вибори, про закон про особливий статус окремих районів Донбасу не мають практичного вирішення”, – написала Оліфер у “Фейсбуці”.

“Ми продовжили роботу зі звільнення заручників. В рамках гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи було прийнято рішення звернутися до Моніторингової місії ООН з прав людини з проханням про те, щоб представники місії стали посередниками в процедурі верифікації відмови громадян, які відмовляються від переміщення на територію ОРДЛО в рамках обміну заручниками і хочуть залишитися на території , підконтрольній українській владі. Українська сторона наполягає: для прискорення процесу верифікації необхідно обов’язково залучити до цієї місії Міжнародний комітет Червоного Хреста.

В рамках економічної підгрупи триває робота щодо стабілізації водопостачання Луганської області. Запрацював механізм розрахунку за поставлену в ОРЛО воду, включаючи погашення заборгованості. З початку січня 2017 року на рахунок Попаснянського водоканалу надійшло 20 мільйонів гривень. Слід підкреслити, що погашення заборгованості відбувається виключно в рамках українського законодавства і українського правового поля”, – прозвітувала вона.

Наступне засідання ТКГ відбудеться 1 березня.

Нагадаємо, попередня домовленість у Мінську про “режим тиші” на Донбасі стосувалася новорічних свят.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна