У 2016 році лише дві країни-члени НАТО витратили на оборону обіцяні 2%

 

У 2016 році лише дві європейські держави – члени Північноатлантичного альянсу виконали взяті на себе зобов’язанні щодо видатків на оборону на рівні не менше 2% ВВП. Про це йдеться у доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), яка була оприлюднена у вівторок, 14 лютого.

За даними експертів IISS, окрім Сполучених Штатів Америки, які витрачають на оборону більше, ніж усі інші держави НАТО разом узяті, в 2016 році тільки Естонія та Греція досягнули цільового показника. При цьому Велика Британія не дотягнула до нього лише 0,02%.
Роком раніше таких держав було чотири – окрім Греції та Естонії, цільового показника досягли також Британія й Польща, інформує агентство Reuters.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 14 лютого заявив, що найбільшим пріоритетом для Альянсу є саме збільшення оборонних витрат усіма країнами-членами.

За його словами, у 2016 році Канада та європейські держави-члени НАТО порівняно з попереднім роком збільшили видатки на оборону на 3,8%, або більш ніж на 10 мільярдів доларів США. Утім, за словами генсека організації, “цього недостатньо”.

За словами Столтенберга, оборонні бюджети Латвії, Литви та Румунії наближаються до позначки у 2% ВВП. Крім того, генсек НАТО також відзначив збільшення оборонних витрат Німеччиною.

Заснований у 1958 році Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) є провідним дослідницьким центром у світі, який вивчає міжнародні конфлікти. Він щорічно публікує доповідь під назвою “Військовий баланс”, у якій робиться огляд військового потенціалу держав світу.

Читайте також:
Франція, Італія, Португалія та Іспанія закликали НАТО посилити
військову присутність у їхньому регіоні

Після сотні танків США прислали в Східну Європу ще й вертольоти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна