Один із Курильських островів, проти найменування яких Кремлем протестує Японія, названий на честь Героя України

 

Уряд Японії направив протест Російській Федерації у зв’язку з присвоєнням імен п’ятьом безіменним островам Курильської гряди. Про це заявив на прес-конференції в Токіо 14 лютого генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга, передає російська агенція ТАСС.

“Це неприйнятно й суперечить позиції Японії. 13 лютого ми направили протест РФ дипломатичними каналами”, – сказав Суга.

На його думку, це не повинно вплинути на хід переговорів з Москвою щодо мирного договору.

Суга також висловив думку, що “саме наявність таких проблем (як перейменування островів) наголошує на важливості вирішення територіального питання”.

Як відомо, розпорядження про найменування п’ятьох безіменних островів Курильської гряди 10 лютого підписав голова уряду РФ Дмитро Медведєв. Острови названо на честь військових і державних діячів СРСР та Росії.

Острови назвали на честь таких осіб: Андрій Громико – міністр закордонних справ СРС 1957-1985 років; Ігор Фархутдінов – губернатор Сахалінської області в 1995-2003 роках; Анна Щетиніна, яка в 27 років стала першою в світі жінкою – капітаном далекого плавання; герой Радянського Союзу, генерал-лейтенант Олексій Гнечко, який очолював проведення десантної операції радянських військ на Курилах в серпні 1945 року; етнічний українець, радянський генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко (Герой України, 2007).

В уряді РФ зазначили, що пропозиції щодо назв зробили Сахалінська обласна дума та Сахалінське відділення Російського географічного товариства.

Очільник відділення РГТ Сергій Пономарьов заявив: “Читаючи розпорядження уряду про ім’янаречення п’яти островів, я відчуваю щастя, задоволення і відновлення справедливості… Всі знають акт про капітуляцію Японії, але майже ніхто не пам’ятає, що він був підписаний генералом Кузьмою Дерев’янком. Острів, який отримав ім’я на честь генерала, розташований недалеко від острова Анучина, на Схід від Країни Висхідного Сонця. Тепер сонце на півночі японського острова Хоккайдо встає з боку острова Дерев’янка, що є дуже символічним”.

Курильські острови, які в Японії називають Північною територією, були окуповані армією СРСР в часи Другої світової війни. Фактично Москва й Токіо так і не підписали мирну угоду ще з тих часів. Тому японська сторона роками намагається домогтися підписання миру та обговорення з Москвою повернення цих територій.
Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на Трактат про торгівлю і кордони 1855 року.
Позиція Москви полягає в тому, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни і російський суверенітет над ними сумніву нібито не підлягає.

Читайте також:
В Україні стартував Рік Японії. Порошенко наказав садити сакури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна