Полторак запропонував татарам з “Аскера” стати підрозділом морської піхоти

 

Міністр оборони України Степан Полторак і народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров обговорили перспективи та порядок призову на військову службу за контрактом у складі підрозділу бригади морської піхоти Військово-морських сил ЗСУ громадян різних національностей, які є вихідцями з АР Крим.

Як повідомила прес-служба Міноборони, про це йшлося під час сьогоднішньої зустрічі, проведеної у зв’язку з подіями, які відбулися в ніч на 13 лютого поблизу селища Чонгар Херсонської області.

“ЗС України готові розглянути заяви членів громадського об’єднання «Аскер», які виявлять у порядку, передбаченому законодавством України, добровільне бажання служити в ЗС України. Формування вказаного підрозділу відбуватиметься з урахуванням віросповідання та традицій особистого складу. Окрім цього, будуть створені умови дотримання релігійних потреб віруючих різних релігійних конфесій, а саме – до душпастирської роботи залучатимуться представники різних віросповідань”, – йдеться в повідомленні МОУ.

По завершенню зустрічі сторони дійшли висновку, що інцидент вичерпано.

Читайте також:
У “аскерівців” на Чонгарі знайшли зброю з “Айдару”.
Напад стався “напідпитку”, – ЗМІ

Водночас стало відомо, що поліція Херсонщини почала кримінальне провадження за фактом вилучення зброї, виявленої на території табору “Аскер” біля села Чонгар.

Як повідомили в ГУ Нацполіції в Херсонській області, слідче відділення Генічеського відділу НП внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за 1 ч. ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).
Призначені необхідні балістичні та вибухотехнічні експертизи та дослідження виявлених предметів, які за зовнішніми ознаками схожі на вогнепальну зброю та боєприпаси. Проводяться слідчі дії для визначення походження зазначеної зброї.

Читайте також:
Конфлікт між ЗСУ і “Аскером” вичерпаний, але він не міг не статися, – Чубаров

Як повідомляла “Новинарня“, сьогодні в оперативному командуванні ЗСУ “Південь” заявили про спробу атаки на підрозділ поблизу Криму з боку незаконного формування. Згідно із заявою командування, підрозділ, який входить до складу військової частини ОК “Південь” і виконує бойові завдання в Херсонській області на кордоні з окупованим Кримом, за наказом командира облаштовував бойові позиції, коли на позиції прибули “максимально озброєні представники незаконного збройного формування”.

Лідер Меджлісу Рефат Чубаров звинуватив у конфлікті військовослужбовців ЗСУ. “Початком інциденту стало невмотивоване і силове захоплення військовослужбовцями облаштованої громадською організацією «Аскер» території, на якій базуються бійці кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана, що формується”, – заявив він.

Як з’ясувалося військовослужбовці 34-го батальйону 57-ї бригади ЗСУ атакували й роззброїли так званий іслямовський батальйон “Аскер”, який досі залишається поза законом, хоча провадить парамілітарну діяльність на кордоні з Кримом.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна