На Запоріжжі судять фермера з Донбасу, який здав бойовикам “ДНР” українських спецназівців

 

У Куйбишевському райсуді Запорізької області (смт Більмак) судять 61-річного фермера з Донеччини Миколу Бутрименка, який у 2014 році “здав” бойовикам “ДНР” місце розташування українських військових, внаслідок чого їх розстріляли.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Національний корпус Запоріжжя”, на засідання суду 10 лютого приїхали постраждалі – родичі загиблих бійців та військові, які дивом врятувалися під час тих трагічних подій.

Відповідно до даних обвинувачення, в липні 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами напередодні, 23 липня.

ФОП Микола Бутрименко (01.08.1955 р.н.) із села Дмитрівка радо зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми (він керував агрофірмою “Імені челюскінців”), а сам повідомив про це терористам, які згодом прибули на місце.

Бойовики розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців (за різними даними, від 7 до 12) загинула на місці, інші потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.
Сам Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.

Як повідомляють запорізькі ЗМІ, деякий час Бутрименко їздив на підконтрольну Україні територію по пенсію, але згодом став обережнішим і лінію розмежування вже не перетинав.
У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в “сірій зоні”, поруч із блокпостом сепаратистів на КПВВ “Мар’їнка”.

Тепер спільник терористів перебуває в Маріупольському СІЗО. Судді з Маріуполя та Бердянська перед тим взяли самовідвід. До зали суду в Більмаку його не привозять – обмежуються відеоконференцією.

Микола Бутрименко (ліворуч) з адвокатом. Фото: ФБ НК Запоріжжя

На засіданні в п’ятницю адвокат підсудного переконував, що його підзахисний не причетний до загибелі військових, а “злити” їх терористам могли інші жителі села.
Однак всі допитані прямо або опосередковано підтвердили: “здав” їх саме Бутрименко. Один із військових чув, як той дзвонив по телефону і казав: “Вони на місці”, а згодом поїхав у бік села. Через деякий час на місце приїхали озброєні бойовики.

“До нас під’їхали п’ять транспортних засобів з українськими розпізнавальними знаками. На БМП був невеликий прапор “ДНР”. Це ввело в оману особовий склад. Вогонь був цілеспрямований по ангару та фермі. Загинуло 12 людей. В полон потрапили четверо”, – згадує один військовий.

Також двоє постраждалих після атаки бачили Бутрименка разом із сепаратистами зі зброєю в руках, він вигукував образи на адресу ЗСУ.

“Мене змусили копати собі могилу. Приставили до потилиці автомат. Терорист зробив два постріли над головою… Повезли в Донецьк, у, як вони самі його називали, “гестапо ДНР”. Протягом чотирьох днів знущалися, застосовували  струм. Після чого прокинувся вже в камері. Щоразу допитували різні люди. 14-го числа нас вивезли за місто. Нам вже потім пояснили, що везуть на обмін – там і передали СБУ”, – згадує боєць, який потрапив у полон.

“Покази про участь Бутрименка в атаці [на] наших армійців зламали недолугу схему адвоката обвинуваченого і його версію про причетність інших цивільних у селищі, які б могли здати місцезнаходження українських військових”, – зазначає “Нацкорпус” у повідомленні в “Фейсбуці”.

Наступне засідання суд відбудеться 21 лютого.

Читайте також:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна