Лівий прем’єр Греції в Києві: Цілісність України підтримуємо, але санкції – не просто покарання

 

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, який перебуває з дводенним візитом у Києві, відзначає, що введені відносно Російської Федерації санкції ЄС мають на меті спонукати РФ сісти за стіл переговорів і знайти шляхи вирішення конфлікту з Україною.
Про це він сказав на спільній з президентом Петром Порошенком прес-конференції після переговорів 9 лютого в Києві, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Ми вводимо санкції, щоб поговорити і знайти шляхи вирішення питання”, – сказав Ципрас.

Він зазначив, що санкції вплинули на економіку Греції, але в країни “є міжнародний досвід щодо запровадження санкцій”.

“З одного боку ми розуміємо потребу в тому, щоб було вироблено певну реакцію на події, але з іншого боку ми вважаємо, що всі санкції повинні супроводжуватись певними заходами, ми повинні пропонувати певний вихід із ситуації, яка склалася, ми повинні вести діалог”, – зазначив Ципрас.

При цьому він підкреслив, що “не можна вводити санкції просто як покарання, ми не хочемо цього і не говоримо про це”.

У свою чергу президент України Петро Порошенко подякував прем’єру Ципрасу “за незмінну підтримку його країною суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України та за тверду позицію невизнання незаконної анексії Криму”, інформує прес-служба АП.

“Окремо Глава Української держави позитивно оцінив роль Греції щодо рішень Європейського Союзу стосовно санкцій проти країни-агресора  – Російської Федерації за невиконання Мінських домовленостей”, – ідеться в повідомленні.

“Це особливо актуально зараз, коли з 29 січня по 6 лютого ми мали різку ескалацію ситуації навколо Авдіївської промзони, коли,  за 22-градусних морозів, Авдіївка залишилася без світла, без тепла, води та газу. І лише рішучі, чітко скоординовані дії нашої команди врятували 25-тисячне місто”, – зазначив глава держави під час спільної зустрічі з представниками ЗМІ.

Президент України детально поінформував главу грецького уряду щодо поточної ситуації на Донбасі.

В свою чергу, Алексіс Ципрас поділився результатами неформального саміту лідерів країн ЄС, який нещодавно відбувся на Мальті.

“Ми впевнені в тому, що ця координація є для нас надзвичайно важливою”, – сказав Петро Порошенко та наголосив на важливості збереження “єдності та солідарності з Україною з боку Європейського Союзу”.

 

Алексіс Ципрас також наголосив, що  окрема увага була приділена важливому питанню врегулювання ситуації на Сході України.

“Греція – активна країна, член ОБСЄ та Організації чорноморського співробітництва. Тому те, що відбувається у Причорноморському регіоні не може нас не хвилювати, оскільки це безпека Європейського Союзу, це безпека європейського регіону і, звичайно, нас ці події стосуються безпосередньо, оскільки якраз на Сході України проживає значна національна меншина етнічних греків”, – сказав Ципрас.

“Глава уряду підкреслив, що Греція завжди підтримувала і підтримує територіальну цілісність України, верховенство права і переконана у необхідності врегулювання ситуації з дотриманням міжнародного права”, – ідеться в повідомленні прес-служби АП.

“Для нас дуже важливо, щоб були віднайдені шляхи врегулювання ситуації на Сході і ми вважаємо, що найкраще це буде дипломатичний шлях”, – додав грецький прем’єр.

Алексіс Ципрас наголосив: “Греція залишається твердою у вимозі щодо необхідності виконання Мінських угод та їх впровадження в життя”.

Він також зазначив, що Греція робила і робитиме все, що в її силах як у наданні гуманітарної, так і  медичної допомоги, інформує прес-служба АП.

За словами глави Української держави, під час сьогоднішніх перемовин окрему увагу було приділено питанню прискорення ратифікації Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.
Греція була однією з перших країн, яка ратифікувала цю угоду, констатував Петро Порошенко.

Президент високо оцінив роль Греціїв процесі прискорення запровадження безвізового режиму для громадян України з боку ЄС, що суттєво спростить і збільшить кількість туристів до Греції.

Сторони також домовилися активізувати взаємодію в сфері освіти, обміну студентами в рамках навчальних програм між двома країнами, культурної співпраці та поглибити співробітництво в енергетичній сфері, дорожньому будівництві.

Лідери країн досягли домовленості про проведення засідання двосторонньої українсько-грецької міжурядової комісії, яка з 2011 року не діяла.

Президент України високо оцінив допомогу, яку надає грецький Уряд українським військовослужбовцям для проходження курсів реабілітації в Греції.

“Зважаючи на наші культурні, історичні зв’язки ми розглянули перспективи подальшого співробітництва, зміцнення наших зв’язків, зокрема в економіці. Ми обговорили питання посилення співпраці в будівельній галузі та в туризмі”, – сказав Ципрас, зауваживши, що також обговорювалося питання посилення духовних та культурних зв’язків.

Читайте також:
У Києві з візитом прем’єр Греції – “проросійської” країни ЄС.
Із Гройсманом уже домовився

Як писала “Новинарня“, Алексіс Ципрас є ультралівим політиком, а Греція – одна з найбільш проросійських держав Євросоюзу, тож налагодження діалогу з Афінами важливе для Києва зокрема в контексті продовження санкцій ЄС проти Росії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна