“Укроборонпром” за завищеними цінами купує російські двигуни через Молдову, – ЗМІ

Російські двигуни для української військової техніки купують за завищеними цінами через фірми з Молдови. Про це йдеться в сюжеті “Слідства.інфо”.

“Молдавська компанія купила на заводі КамАЗ 20 двигунів, ця компанія ввезла ці двигуни в Молдову на двох вантажівках. Компанія, яка ввозила ці двигуни – це молдовсько-українська компанія. Через кілька днів ці двигуни вона перепродала іншій компанії – “Автопрезенту”, інша молдавська компанія перепродала третій, німецькій компанії, і німецька вже ввезла ці двигуни в Україну. Це схема, в якій беруть участь чотири економічні агенти”, – пояснюють автори розслідування.

За даними “Слідства”, щоб не купувати мотори напряму з Росії, дочірнє підприємство “Укроборонпрому” – “Укрінмаш” – провело закупівлю 20 двигунів для українських БТР-80 через молдовські фірми–посередники.

Український оборонний концерн заплатив за двигуни по 15 тисяч доларів за одиницю.

Намагаючись порахувати, скільки насправді двигуни коштують в Молдові, журналісти отримали кілька комерційних пропозицій.

У Молдові вказані комплектуючі готові були продати не дорожче 10 тисяч євро за одиницю, включно з ПДВ, і це дешевше майже на 5 тисяч від того, що заплатило дочірнє підприємство “Укроборонпрому” посередникам.

За даними журналістів, через засновників молдавська фірма “APROTEHPRO” пов’язана з братами Бабенками, які входять до близького оточення екс-нардепа “Батьківщини” Олександра Дубового.

За даними медіа, значний вплив на роботу “Укроборонпрому” чинить народний депутат Сергій Пашинський, який очолює парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони.
Олександр Дубовий – давній друг Пашинського. Нещодавно їх бачили разом, коли вони виходили з Адміністрації президента.

Сам Дубовий заявляє, що до поставок двигунів відношення не має.

Читайте також:
“Укрінмаш” закуповує через “прокладки” за завищеними цінами
комплектуючі в російської “оборонки”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна