У Києві з візитом прем’єр Греції – “проросійської” країни ЄС. Із Гройсманом уже домовився

Прем’єр-міністр Грецької Республіки Алексіс Ципрас 8-9 лютого перебуває в Україні з робочим візитом. У середу ввечері він провів переговори з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, інформує “Новинарня” з посиланням на прес-службу Кабміну.

Як відомо, Ципрас є ультралівим політиком, а Греція – одна з найбільш проросійських держав Євросоюзу, тож налагодження діалогу з Афінами важливе для Києва зокрема в контексті продовження санкцій ЄС проти Росії.

Прем’єри Гройсман і Ципрас домовилися відновити роботу міжурядової комісії з питань торгово-економічного співробітництва з метою активізації співпраці країн в економічній сфері – про такий результат  повідомили в Кабміні після перемовин голів урядів.

Однією з тем переговорів було питання економічного співробітництва, зазначив Володимир Гройсман під час спілкування із журналістам за підсумками зустрічі.

“Є ряд поглядів і пропозиції, які вніс мій колега, з точки зору засідання міжурядової комісії, на рівні якої можливо буде обговорити стан нашого двостороннього співробітництва і визначити ті напрямки, які дадуть можливість нам розвивати у тому числі економічне співробітництво”, – повідомив Гройсман.

У свою чергу прем’єр-міністр Грецької Республіки Алексіс Ципрас зазначив, що Греція зацікавлена у поглибленні взаємодії між країнами. Зокрема, в розвитку співробітництва з причорноморськими регіонами України, що зумовлено історичними, культурними та економічними зв’язками Греції із цими регіонами, підкреслив Ципрас.

“Наші дві країни поєднують дуже тісні відносини, які ґрунтуються на тому спільному, що в нас є, що пов’язане з нашою спільною історією, релігією, світоглядними установками. Ми дуже зацікавлені у тому, щоби знайти ті нові аспекти відносин між нашими двома країнами, які би привели до покращення економічної ситуації у наших країнах”, – сказав глава грецького Уряду.

Повідомляється, що 9 лютого в Києві відбудеться Українсько-грецький бізнес-форум.
“Ми віримо, що він стане поштовхом до зміцнення відносин в економічній сфері”, – зазначив Алексіс Ципрас.

На брифінгу після переговорів він також заявив, що ситуацію на сході України потрібно розв’язувати мирним шляхом і що Мінські домовленості якраз є тим інструментом, який може допомогти в цьому.

“Що стосується політичної ситуації в регіоні (на Донбасі), Греція дуже уважно спостерігає за розвитком подій, і Греція дуже зацікавлена в тому, щоб були мирні шляхи врегулювання цього питання. Греція вважає, що Мінські домовленості – це один із найважливіших наразі аспектів, які б могли допомогти”, – цитує Ципраса “Укрінформ”.

Крім того, він зауважив, що Грецію також цікавить також врегулювання гуманітарних проблем на Сході України, оскільки саме в зоні збройного конфлікту (в районі Маріуполя) також проживають етнічні греки.

 

“Наразі ми маємо міжнародну ситуацію таку, що можливі зміни лідерів країн, уже змінилися лідери деяких країн, і ми маємо знайти ті аспекти, які б нам допомогли пережити цей перехідний період у зовнішній політиці.
Ми хотіли би знайти ті аспекти, які б дозволили нам випрацювати дипломатичні шляхи розвитку болючих для наших двох країн питань”, – сказав також Ципрас.

Читайте також:
До ВР прийшло подання на Новинського, сам він уже в Греції. ДОКУМЕНТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна