Нардеп Гончаренко на знак протесту обписав Берлінську стіну біля посольства ФРН

 

Народний депутат від БПП Олексій Гончаренко 8 лютого розмалював уламок Берлінської стіни, що встановлений біля посольства в Києві. Про це Гончаренко сам повідомив у “Фейсбуці”.

Червоним балончиком нардеп написав слово “Nein!” (“Ні!”).

“Свою символічну акцію протесту я присвятив вчорашнім прокремлівським висловлюванням посла ФРН в Україні Ернста Райхеля. У своїй заяві посол повідомив, що не бачить проблеми проведення виборів в зоні АТО в умовах російської окупації”, – пояснив Гончаренко.

“Слова посла Німеччини в Україні повністю відтворюють установку російської пропаганди, метою якої є легалізація терористів шляхом імплантації їх в українську владу. Подібні висловлювання не тільки образливі для українців і грають на руку Кремлю, але також суперечать Мінським угодами і позиції канцлера ФРН Ангели Меркель”, – вважає Гончаренко.

“Берлінська стіна – яскравий символ недавньої російської окупації Європи, тому я саме в такий спосіб доніс чітку і коротку відповідь українців на зрозумілій для посла мові. Вибори на Донбасі повинні проходити за стандартами ОБСЄ, а також у правовому полі українського законодавства, а не в присутності окупаційних військ”, – зазначив нардеп.

Посольство ФРН уже відреагувало на інцидент.

“Посольство Федеративної Республіки Німеччина дуже шкодує у зв’язку з пошкодженням і нівеченням депутатом Гончаренком фрагменту історичного Берлінського муру, розміщеного на території посольства. Падіння Берлінського муру для всіх європейців, а також і за межами Європи, символізує звільнення від комунізму й радянської гегемонії. Водночас має місце порушення Віденської конвенції про дипломатичні зносини”, – йдеться в заяві.

Читайте також:
Посол Німеччини пояснив, що мав на увазі своєю заявою про вибори
з окупантами на Донбасі

Німеччині варто подумати про заміну посла, – Ірина Геращенко

Екс-глава німецького МЗС: ненадання Україні перспективи членства
в ЄС було помилкою

Як відомо, 7 лютого спалахнув дипломатичний скандал навколо висловлювань посла Райхеля в інтерв’ю “РБК-Україна” – посол заявив, що вибори на локупованому Донбасі можна провести і за присутності російських військ.

Нардепи у Верховній Раді на чолі з головою “міжнародного” комітету Ганною Гопко виступили із заявою, в якій вимагали пояснень від посла ФРН та закликали бойкотувати прийом в амбасаді на честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин.

МЗС України викликало Райхеля для пояснень. Дипломати зазначили, що його контраверсійні заяви звучать не вперше.
На зустрічі в МЗС послу Німеччини заявили про неприпустимість проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності російських окупаційних військ.

“Німеччина буде керуватися положеннями Мінських угод при врегулюванні кризи на Донбасі” – про це йдеться у відповіді МЗС ФРН на прохання “Укрінформ” прокоментувати слова їхнього посла в Україні.

Читайте також:
МЗС відповіло вандалам, які написали на консульстві Польщі у Львові
“Наша земля”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна