Уже третє місто Польщі відмовилося від скандального монумента “Волинська різанина”

 

Влада польського міста Єлєня Гура Нижньосілезького воєводства відмовилася від спорудження у місті контраверсійного памʼятника жертвам так званої “волинської різанини” авторства скульптора Анджея Пітинського. Це вже третє місто Польщі, яка прийняло таке рішення, хоча монумент виготовляється, інформує польське видання “Onet.Вроцлав”.

“В рамках міського бюджету міста Єлєня Гура не було затверджене фінансування пам’ятника жертвам “волинської різанини”, – йдеться у повідомленні.

Видання відзначає, що проект спорудження такого памʼятника був відхилений на етапі перевірки.

Втім, як відзначає журналіст Onet Томаш Пайончек, “ініціатори будівництва пам’ятника клопотатимуть про проведення в місті референдуму щодо появи такого монумента”.

Раніше дозволи на будівництво спірної скульптури не вдалося отримати в Жешуві й Перемишлі.

Попри відмову вже у кількох містах Польщі, відливання монумента за цим проектом вже почалося в місті Глівіце.

Зазначається, що пам’ятник “Волинська різанина” авторства Анджея Пітинського – це орел з польського герба заввишки 14 метрів із вирізаним на грудях хрестом, в якому поміщене тіло дитини, наколотої на вила. У нижній частині пам’ятника зображена родина у вогні – батько, мати з дитиною на руках та хлопчик і дівчинка поруч. За ними розміщений фрагмент огорожі зі штахетами, на які настромлені дитячі голови.

Пам’ятник профінансований Асоціацією ветеранів польської армії в Америці, в Нью-Йорку, відзначає видання Naszdziennik.

З ідеєю розташування саме такого пам’ятника в місті Єлєня Гура звернулися до влади міста так звані “кресовʼяни” (нащадки поляків, які були змушені виїхати з нинішньої території України).
Влада міста пояснює, що ідея спорудження пам’ятника викликала в місті великий резонанс. Відомо, що до ради міста надійшло безліч листів від людей, які протестують.
“Противники цієї ідеї відзначають, що пам’ятники мають не тільки змушувати думати, але й об’єднувати, а цей пам’ятник стікає кровʼю”, – так прокоментував ситуацію Цезарій Вікліл, прес-секретар мера міста.

Проте, за даними видання, вирішальним фактором у відмові в будівництві контроверсійного памʼятника стала не естетика. Земельна ділянка, на якій хотіли встановити памʼятник ініціатори, є зеленою зоною, на якій заборонена забудова, що й стало причиною для відмови у спорудженні монумента.
За словами Маріуша Геруса, одного з ініціаторів встановлення памʼятника, вони готові домовлятися з владою Єлєня Гури і встановити його на іншій ділянці.

Як повідомляла “Новинарня“, минулого року до роковин Волинської трагедії парламент Польщі проголосував за резолюцію “Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА”.

Читайте також:
Сиротюк: Качинського так рве через Бандеру,
бо Україна поставила хрест на Польщі “od morza do morza”

Президент Польщі оцінив вшанування Порошенком пам’ятника жертвам Волинської трагедії у Варшаві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна