Тука: Навіть із законом ОРДЛО не буде окупованим, там – “ефективний контроль” РФ

 

Заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука негативно ставиться до законопроекту “Самопомочі” про статус окупованих територій ОРДЛО і вважає, що навіть якщо Верховна Рада ухвалить такий закон, світ їх такими не визнає.
Як передає “Новинарня“, про це Тука сказав в інтерв’ю виданню “Новое время”.

“Факт окупації можна визнати місцевим законом. Але це не впливає абсолютно ні на що. Є два поняття: окупація та ефективний контроль. Вони визначаються міжнародними нормами.
Тобто, якщо ми навіть прописали спеціально у законі, те, що Крим – це окупована територія, він все одно у світовій юридичній практиці визнається, як територія, яка є окупованою.
Що стосується Донбасу, то ми можемо його назвати окупованим, але ніде в світі він таким визнаний не буде. І в цьому принципова різниця”, – заявив Тука.

За його словами, головна відмінність полягає у тому, що “в Криму не просто присутні російські військові – там працюють російські органи державної влади, російські суди, російська прокуратура, російська податкова і все решта”. На Сході формально керують “народні республіки”. “Але Росія там опосередковано здійснює ефективний контроль”, – констатує заступник міністра.

“Спекуляція та брехня, що якщо це признавати ефективним контролем, то мовляв, ми не зможемо подавати позови проти Російської Федерації. Це – брехня чистої води.
Адже в разі наявності ефективного контролю відповідальність за стратегічні об’єкти, майно і таке інше, несе держава, яка здійснює ефективний контроль. І вже готуються позови [проти РФ]”, – наголосив він.

Він зазначив, щоснують три види позовів. “Зокрема, це держава проти держави; юридична особа проти держави; фізична особа проти держави. Зазвичай практика така, що справи «держава проти держави» суди розглядають досить довго. А ось якщо йде мова про господарюючий суб’єкт як позивача, або фізичну особу як позивача – то набагато швидше йде розгляд”, – каже Тука.

“Ми зараз будемо організовувати саме низку таких позовів проти Росії від українських юридичних осіб за майно, яке пошкоджене або перебуває під контролем і юридична особа не має можливості ним розпоряджатися. І – цілу низку позовів від фізичних осіб саме проти Росії. Підставою є те, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала факт ефективного контролю РФ [над ОРДЛО]”, – наголосив заступник міністра ТОТ.

“До речі, якщо візьмемо конфліктні території на теренах колишнього СРСР – Придністров’я, Карабах, Абхазія з Осетією – це все території, які визнані не як окуповані, а як такі, що перебувають під ефективним контролем. Наприклад, Вірменія здійснює його і несе відповідальність за Нагірно-Карабахську республіку, яка є складовою частиною Азербайджану. Якщо Придністров’я, то там Росія, як країна, що здійснює ефективний контроль і несе відповідальність перед Молдовою”, – вважає Георгій Тука.

Читайте також:
Сироїд закликає прийняти закон про відповідальність РФ за агресію на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна