Посол Німеччини пояснив, що мав на увазі своєю заявою про вибори з окупантами на Донбасі

 

Посол Німеччини Ернст Райхель пояснив, що говорив про створення необхідних умов для проведення виборів на Донбасі, коли припускав, що вибори в ОРДЛО можуть відбутися за присутності там російської армії.
Про це Райхель сказав народному депутату Сергію Лещенко в присутності журналістів на прийнятті з нагоди 25-річчя дипмісії ФРН в Україні, передає УНІАН.

Як інформувала “Новинарня“, посол ФРН, з огляду на політичний скандал, викликаний його інтерв’ю, відмовився спілкуватися з журналістами щодо його заяв про Донбас.
Водночас Райхель зустрічав гостей, які прибували на урочистість до посольства Німеччини.

Депутат Сергій Лещенко сказав дипломату: “Сьогодні ви дали дуже контроверсійне інтерв’ю”. Своєю чергою Райхель відповів: “Я знаю”.

Лещенко додав, що разом з іншими політиками було прийнято рішення, що краще підтримувати діалог, аніж бойкотувати відносини з посольством.

Також нардеп передав послу заяву міжфракційної групи “Єврооптимісти” від 31 грудня 2016 року щодо “болісних компромісів”, яка стосувалася статті бізнесмена Віктора Пінчука в американському виданні The Wall Street Journal.

Райхель погодився, що краще мати змогу підтримувати добрі відносини.

Коментуючи порівняння Райхелем ситуації в ОРДЛО із тим, що в НДР 1990 року відбулися вільні вибори за присутності радянської армії, Сергій Лещенко сказав, що тоді західнонімецькі партії по-справжньому могли брати участь у виборчих кампаніях, а за поточною ситуацією на Донбасі українські партії не можуть брати участь у виборах в ОРДЛО, а українські ЗМІ не можуть висвітлювати такі вибори.

“Так… Я погоджуюся з вами, що саме такою є ситуація сьогодні. Про що я говорю, стосується того, як створити умови…” – визнав Райхель, маючи на увазі необхідні умови для проведення виборів на Донбасі.

Читайте також:
Німеччині варто подумати про заміну посла, – Ірина Геращенко

Екс-глава німецького МЗС: ненадання Україні перспективи членства
в ЄС було помилкою

Як відомо, у вівторок, 7 лютого, розпочався дипломатичний скандал навколо висловлювань посла Райхеля в інтерв’ю “РБК-Україна” – посол заявив, що вибори на окупованому Донбасі можна провести і за присутності російських військ.

Нардепи у Верховній Раді на чолі з головою “міжнародного” комітету Ганною Гопко виступили із заявою, в якій вимагали пояснень від посла ФРН та закликали бойкотувати прийом в амбасаді.

МЗС України викликало Райхеля для пояснень. Дипломати зазначили, що його контраверсійні заяви звучать не вперше.
На зустрічі в МЗС послу Німеччини заявили про неприпустимість проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності російських окупаційних військ.

“Німеччина буде керуватися положеннями Мінських угод при врегулюванні кризи на Донбасі” – про це йдеться у відповіді МЗС ФРН на прохання “Укрінформ” прокоментувати слова їхнього посла в Україні.

“Керівництвом для всіх наших зусиль з подолання кризи на сході України є Мінські угоди між Росією та Україною від 12 лютого 2015 року, посередниками в яких виступають Німеччина та Франція”, – йдеться у відозві відомства.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна