Троян і Аваков керуватимуть Нацполіцією через свого протеже Головіна, – адвокат Майдану Закревська

 

Найімовірнішим кандидатом на посаду нового голови Національної поліції є Дмитро Головін, нинішній керівник ГУ Нацполіції Одеської області. При цьому де-факто відомством керуватиме нинішній його очільник (у статусі в.о.) Вадим Троян, чиїм протеже є Головін.
Таку думку висловила Євгенія Закревська, відома як адвокат Майдану та колишня учасниця поліцейської атестації.

“Коли Хатія [Деканоїдзе] йшла, вона сказала, що не бачить [свого заступника] Вадима Трояна керівником Нацполіції. Недарма ж вона згадала це прізвище… І така заміна була дуже ймовірною і сумною подією. На жаль, не тільки була… І зараз – в.о. – це найбільш ймовірний кандидат…” – зазначила Закревська в коментарі на своїй ФБ-сторінці.

“Нехай нікого не бентежить призначення конкурсу [з відбору кандидатів на голову Нацполіції] та зняття власне Трояном своєї кандидатури. [Міністру внутрішніх справ Арсену] Авакову просто потрібно зберегти обличчя і відстрочити свою відставку.
Троян планує правити Нацполіцією через свого протеже – Дмитра Головіна.
На мій превеликий жаль, фаворитом конкурсу з великою ймовірністю є саме ця “людина Трояна” і в цілому аваковської команди”, – вважає правозахисниця.

Як відомо, конкурс на посаду голови Нацполіції не передбачений законодавством і є ініціативою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
26 січня після попереднього відбору залишилося 10 претендентів (СПИСОК).

До консультативної комісії входять троє громадян України – журналіст Віталій Портников, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, директор програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” Роман Романов, а також троє поліцейських-іноземців – Мікаел Люнгбю (Данія), Джозеф Макаллістер (Канада), Джон Монтані (США).

“У суботу Роман Романов дав зрозуміти, що комісія обрала трьох кандидатів, яких рекомендуватимуть Авакову, і вони будуть представлені в понеділок (6 лютого)”, – свідчить Закревська.

З цих трьох кандидатів керівництво МВС та уряду й має обрати нового главу Нацполіції.

За словами адвокатки Майдану, Головіну буде дуже складно програти.

“Всього-то потрібно – потрапити в трійку рекомендованих. Далі – без варіантів. І, боюся, він потрапить”, – написала Закревська.

“Ну, власне, до цього йому нічого не заважало стати керівником карного розшуку НП, керівником ГУ НП Київської, Одеської областей… Я не думаю, що ДВБ (департамент внутрішньої безпеки) надасть комісії розгорнуту інформацію про скелети в шафі Головіна часів його перебування головою УБОЗу Криму при Могильові (період гоніння кримських татар), головою УБНОН в Одеській області, заступником і головою НП в Київській області.

Також думаю, ніхто з членів комісії не побачить результати службової перевірки, призначеної Деканоїдзе за фактом профукування Олександра Пугачова, обвинуваченого у вбивстві дніпропетровських поліцейських. Якщо хто пам’ятає, в розшуку цей “торнадівець” перебував ще з жовтня 2015 го року – майже рік до моменту вбивства. І власне розшук був закріплений саме за ГУ МВС а потім – ГУ НП Київської області, керівником там тоді був Троян, а Головін – начальником розшуку. Потім Головін став начальником. Але з розшуком майбутнього вбивці поліцейських все одно не склалося, незважаючи на те, що “Торнадо” теж тоді було підпорядковане саме Київській обласній поліції, а Пугачов встиг отримати статус учасника бойових дій“, – нагадала Євгенія Закревська.

За її словами, “при відсутності можливості перевірки негативної інформації про кандидатів, навряд чи комісії вдасться його (Головіна) вивести на чисту воду. У них немає ні необхідних для цього ресурсів, ні такої мети”.

Читайте також:
На посаду голови Нацполіції подали заявки 64 претенденти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна