Авдіївка сьогодні: є тепло, газ і харчі, росіяни обмежують ремонт

 

В Авдіївці Донецької області є газ і тепло, вода подається за графіком.
Про це повідомив у неділю, 5 лютого, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

“Газ і теплопостачання у квартирах Авдіївки є, воду подаємо по графіку. Лікарня та Укртелеком працюють у штатному режимі. Підрозділи Національної поліції працюють у посиленому режимі для забезпечення порядку у місті”, – написав голова ВЦА у “Фейсбуці”.

Як відомо, від 30 січня місто внаслідок обстрілів залишається без електропостачання.

За словами Жебрівського, ніч в Авдіївці пройшла відносно спокійно, але були поодинокі обстріли на околицях міста.

Він також повідомив, що за сім днів загострення ситуації – від 29 січня до 4 лютого – з міста виїхало 248 людей.

“Сьогодні зранку відправили з Авдіївки один автобус із мешканцями, які виявили бажання залишити місто. Сьогодні на виїзд було записано 36 осіб, з них 18 дорослих, 18 дітей. Якогось ажіотажу на виїзд із міста немає. Людей, які виїжджають із Авдіївки, розміщують переважно в санаторіях “Святі гори”, “Смарагдове містечко” та “Перлина Донеччини”, – написав Жебрівський.

Він також навів оновлені дані щодо руйнувань, завданих бойовиками з початку обстрілів міста 31 січня.

“Станом на 8:00 5 лютого задокументовано 179 пошкоджень різного ступеня у приватних будинках і квартирах міста. Із них – 133 у приватному секторі, 25 квартир у багатоповерхівках. Пошкоджено також 7 приватних гаражів, 3 автомобілі, магазин та залізничні колії на станції Авдіївка”, – повідомив голова Донецької обласної ВЦА.

Разом з тим, Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомляє, що станом на 10:00 5 лютого з міста Авдіївка евакуйовані 290 осіб (з них 42 особи похилого віку та 135 дітей), протягом минулої доби — 24 особи (з них 11 дітей).

На даний час до мобільних пунктів обігріву, з початку їх функціонування, звернулися 10 580 особи, харчування здійснюється трьома польовими кухнями.

Організована та проводиться видача населенню міста гуманітарної допомоги у вигляді продуктових та промислових наборів у пакетах, наразі видані 5133 наборів.

За даними ДСНС, за добу видано 7 тонн овочів, 800 буханок хліба, ковдри, матраци та свічки.

Всього до аварійно відновлювальних робіт залучені 260 осіб та 60 одиниць техніки, у тому числі: від ДСНС — 95 осіб та 32 одиниць техніки, від Національної поліції — 63 особи та 3 одиниці техніки, від комунальних служб міста — 53 особи та 16 одиниці техніки, від Авдіївського коксохімічного заводу — 49 особи та 9 одиниць техніки.

Раніше, вранці 5 лютого, штаб АТО звинуватив російську сторону СЦКК в “неконструктивному підході” до вирішення гуманітарних проблем Авдіївки і прилеглих районів через обмеження кількості працівників, необхідних для проведення ремонтних робіт під час “режиму тиші”.

За повідомленням штабу, 3 лютого перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг надіслав пропозицію стосовно введення режиму “тиша”.

Як зазначено в заяві штабу, передбачалося, що режим припинення вогню мав розпочатися з 8:00 5 лютого 2017 року в районі, обмеженому населеними пунктами Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт-Піски та двома районами міста Донецьк. Після цього мали розпочатися ремонтні роботи для відновлення важливих об’єктів життєдіяльності та інфраструктури.

Збройні сили України та українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню “повністю підтримали дану ініціативу й надали письмові гарантії безпеки для проведення ремонтних робіт на об’єктах інфраструктури”.

“У той же час, російська сторона СЦКК станом на 06:00 5 лютого в односторонньому порядку обмежила кількість працівників і саперів, необхідних для проведення ремонтних робіт, до 10 осіб, у той час, коли для їх якісного виконання необхідно щонайменше 30 осіб”, – йдеться в заяві штабу АТО.

“Такий неконструктивний підхід до рішення гуманітарних проблем значно ускладнює відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу”, – вважають у штабі.

При цьому в СММ ОБСЄ уранці 5 лютого повідомили, що патруль ОБСЄ разом із заступником голови місії Олександром Хугом знову прибув до Донецької фільтрувальної станції.

“Готові сприяти процесу ремонту”, – зазначили у місії.

Як повідомляла “Новинарня“, через обстріли з боку бойовиків уже кілька днів не можуть бути проведені роботи з відновлення енергопостачання до Авдіївки.
З дня у день російська сторона СЦКК дає гарантії припинення вогню в денний час, однак потім бойовики їх порушують.
У суботу ввечері, 4 лютого, голова Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський повідомив, що російська сторона в СЦКК знову дала гарантії припинення вогню в Авдіївці на неділю. Він зазначив, що вранці в неділю ремонтні бригади почнуть відновлювальні роботи.

Читайте також:
Не поспішайте скидати гроші лже-волонтерам Авдіївки. Медики оснащені значно краще, ніж раніше, – Гук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна