СБУ на митниці в Одесі викрила контрабанду нафти за “схемою Курченка”

 

Співробітники СБ України спільно з прокуратурою та фіскальною службою викрили механізм контрабанди нафтопродуктів, організований митниками в Одесі.
Про це 3 лютого повідомляє прес-центр СБУ.

“Правоохоронці встановили, що механізм діяв упродовж 2012-2014 років за т.зв. «схемою Курченка». Чиновники діяли за попередньою змовою з низкою комерційних структур. Зловмисники під час оформлення вантажів надавали до митних органів фальсифіковані документи, за якими продукція начебто переміщується транзитом через територію України”, – ідеться в повідомленні.

Співробітники спецслужби з’ясували, що фактично нафтопродукти відвантажувалися та зберігалися на сховищах підприємств у восьми областях України; продукція протиправно реалізовувалася на внутрішньому ринку.

Внаслідок оборудки до державного бюджету не надійшло понад 1,2 мільярда гривень обов’язкових платежів, зазначили у спецслужбі.

Оперативники СБ України задокументували, що функціонуванню нелегальної схеми сприяла низка посадовців Одеської митниці, які здійснювали “прикриття” оборудки.

Трьом митникам та двом керівникам комерційних структур оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України – “зловживання владою або службовим становищем, шо спричинило важкі наслідки” (карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років).

Читайте також:
Печерський суд поновив арешт для Курченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна