На тлі погіршення взаємин з РФ Лукашенко не вірить у війну з Путіним: “Ми ж не Україна”

 

Нинішня криза у відносинах Білорусі з Росією пов’язана з побоюваннями Москви щодо зміни зовнішнього курсу Білорусі.
Про це під час зустрічі з журналістами та експертами в п’ятницю, 3 лютого, повідомив білоруський президент Олександр Лукашенко.

“У Росії з’явилася якась настороженість, що Білорусь піде, що Лукашенко поведе білорусів на Захід”, – заявив він.

Саме з цими побоюваннями Лукашенко пов’язує відновлення прикордонного контролю з боку РФ.

“Як таке можливо – один міністр, нехай навіть впливовий, глава ФСБ, одним розчерком пера знищив усі наші двосторонні угоди? Це нормально?” – риторично спитав Лукашенко.

Також він заявив, що не вважає за доцільне створювати військову базу РФ в Бобруйську, передає ТАСС.

“Навіщо з військової точки зору ця база? Не потрібна вона тут. Ця база і літаки, які вони (росіяни) хочуть тут посадити – це демонстрація”, – сказав президент РБ.

Лукашенко підкреслив, що вважає доцільною передачу Росією Білорусі військових літаків замість будівництва авіабази.

“У нас відмінні пілоти, у нас відмінна школа. Ви знаєте, що ми воюємо не гірше на військових літаках. Ви нам дайте 20 літаків – ми ж єдина група”, – заявив “Бацька”.

Принагідно він заявив, що Білорусь не збирається поповнювати ряди Північноатлантичного альянсу: “Ми не Україна, ми не антиросійські, ми в НАТО не прагнемо”.

За словами Лукашенка, в нього немає побоювань, що Росія може окупувати Білорусь.

“Ніякої війни не буде, однак ми будемо захищати свою країну і незалежність”, – наголосив президент РБ.

Як відомо, у вересні 2015 року президент Росії Володимир Путін доручив міноборони за участю МЗС провести переговори з білоруською стороною і за їх підсумками підписати проект угоди між двома країнами про створення на території Білорусі російської авіаційної бази. Однак цей процес загальмував.

1 лютого директор ФСБ Росії розпорядився встановити прикордонну зону на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Білоруссю. У документах наголошується, що прикордонна зона запроваджується “для створення необхідних умов охорони державного кордону РФ”.
Цей крок став відповіддю на введення Мінськом з 12 лютого безвізового режиму строком на 5 днів для громадян ЄС і США.

Як передає “Європравда”, у МЗС Білорусі заявили, що встановлення Росією прикордонної зони з Білоруссю відбулося без попереднього повідомлення Мінська.

Після цього портал “Регнум”, посилаючись на свої джерела, заявив про нібито намір Білорусі вийти з ЄврАзЕС і Союзної держави з РФ.

Інформація про те, що Білорусь планує вийти з ЄврАзЕС і ОДКБ – “це повна дурість”, – заявив Лукашенко.
“Ми ніколи не були проти цих проектів, ми були ініціаторами цих проектів”, – зазначив він.

При цьому Лукашенко додав, що не відчуває рівного до себе ставлення, зокрема, через невиконання Росією багатьох угод: “Ми санкції з себе зняти не просили. На відміну від деяких наших сусідів. Не пропонували щось натомість для зняття санкцій, та все, що обіцяли – все виконували”.

Читайте також:
Продовження спектаклю “Лібералізація в Білорусі”. ПОГЛЯД ІЗ МІНСЬКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна