Хуг: Щодня ми фіксуємо кілька тисяч порушень режиму припинення вогню

 

Ситуація в районі трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт у зоні АТО суттєво загострилася. “З самого ранку неділі (29 січня) наші спостерігачі на місцях фіксують надзвичайно високі показники порушення режиму припинення вогню… Кількість порушень режиму припинення вогню, які ми фіксуємо щодня, сягає тисяч”, – повідомив під час скайп-включення в Українському кризовому медіа-центрі з Донецької фільтрувальної станції Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

“Зокрема, у вівторок ми зафіксували понад 11 тисяч [пострілів] – це дійсно безпрецедентні показники”, – зазначив він.

У межах зазначеного трикутника використовують реактивні системи залпового вогню, констатує ОБСЄ.

“Наприклад, у вівторок ми зафіксували розриви ракет РСЗВ у Авдіївці”, – сказав Хуг.
Також випадки використання ракетних систем залпового вогню зафіксували в Ясинуватій, Горлівці, селищі Крута Балка, Горлівці та селищі Сартана.

За словами Александра Хуга, наразі існує загроза виникнення гуманітарної та екологічної катастрофи.

“Бойові дії, що відбуваються у міській промисловій зоні, об’єкти інфраструктури, водо- та еклектро- постачання мають функціонувати незалежно від того, де проходить умовна лінія розмежування… Ми спостерігали, як жителі Авдіївки залишилися без електрики, тепла та води через перебої у роботі розташованої поблизу фільтрувальної станції у Ясинуватій. Ситуація може погіршитися, якщо у резервуари з хлоридом влучить снаряд”, – наголосив перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні.

Читайте також:

Російські “Гради” в Донецьку прикриваються цивільними як щитом. Експерти Bellingcat показали фото

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна