Російські кібератаки на Україну можуть коштувати мільйони доларів, їх відбивають за безцінь, – СБУ

Організація кібератак на українські державні структури може коштувати Росії мільйони доларів.
Про це в інтерв’ю Ліга.net розповів начальник профільного управліня Служби безпеки України Максим Максимов (ім’я змінено).

“Великі атаки здійснені з серйозними напрацюваннями по вірусам типу BlackEnegry, які можна назвати кіберзброєю. Складно порахувати. Можна дивитися тільки за непрямими ознаками. Я думаю, йдеться про роботу, що коштує мільйони доларів. Ті ж типи вірусів використовуються і в інших країнах: Німеччині, США”, – сказав співробітник СБУ.

Він висловив думку, що організація атак на Україну може йти з боку Росії.

“Дуже багато ознак про це свідчить. Якщо говорити про внутрішню впевненість, то вона є. Потрібно провести розслідування і отримати юридично значимі факти. У нас є з РФ договір про надання правової допомоги. Але, зі зрозумілих причин, він не працює. А значить, і неможливо в правовому сенсі до кінця розкрити того, хто стоїть за атакою, що йде з боку Росії”, – зазначив співрозмовник.

“Вивчення багатьох семплів, скриптів, мікропрограм, які використовувалися в атаках, дозволяє пролити світло на те, яка була мова операційної системи, на якій їх компілювали, до якого часового поясу роботи були прив’язані. Так ось, мова була російською, а часовий пояс відповідав смузі, де розташовані Москва і Санкт-Петербург.
Зрозуміло, що в цьому часовому поясі розташовано багато інших держав. Але в поєднанні з такими ознаками, як мова, розташування командних центрів, реєстраторів фейковий доменів, провайдерів розміщення серверів завантаження шкідливого ПЗ, а іноді й номерного ресурсу РФ для телефонного флуду, супроводжуючого кібератаки, кількість “підозрюваних” помітно звужується. До одного”, – сказав “Максимов”.

Він зазначив, що в структурі СБУ існує Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави в інформаційній сфері, у цьому департаменті навесні 2016 року створено підрозділ, який займається кібербезпекою.

У цьому підрозділі працює “найменше співробітників порівняно з іншими країнами”, а середня зарплата фахівця – “можливо, трохи більша, ніж в середньому по держсектору”.

“У хороших фахівців оклади близько 12-15 тисяч гривень. Якщо це молода людина, яка тільки прийшла, то мова про 7-8 тисяч”, – сказав Максимов.

При цьому, як відомо, середня зарплата навіть початківця – розробника софту (Junior Software Engineer), за даними ресурсу DOU, в комерційних структурах Києва значно вища й становить 600 доларів на місяць.

Нагадаємо, як писала “Новинарня“, 29 грудня Рада національної безпеки і оборони України запровадила обмежувальні економічні та інші санкції проти РФ через продовження агресії проти України та наказала вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури.

У світлі кібератак з РФ Радбез України схвалив проект Доктрини інформаційної безпеки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна