Генпрокуратура закрила справу проти компанії екс-міністра-втікача Злочевського

 

Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження щодо ТОВ “ЕСК “Еско-Північ”, що належить екс-міністру екології часів Януковича Миколі Злочевському, який перебуває “в бігах”. Збитки державі відшкодовано.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ здійснював досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Злочевського в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу (незаконне збагачення), за підозрою головного бухгалтера компанії в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), і за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 209 (відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом).

За результатами досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні за підозрою Злочевського не встановлено порушень податкового законодавства з питань повноти та своєчасності сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб Злочевським за відповідний період, що підтверджується проведеними позаплановими документальними перевірками Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві.

“Висновки ДПІ в Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві щодо відсутності порушень податковою законодавства М. Злочевським підтверджуються рішенням Центрального кримінального суду Великобританії від 21.01.2015 та висновком експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи від 06.02.2015”, – ідеться в повідомленні.

Враховуючи вищевикладене, 01.11.2016 прокурором у провадженні на підставі ч. 1 п. 2 ст. 284 КПК України винесено постанову про закриття кримінального провадження в частині, а саме: за підозрою М. Злочевського у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 КК України та за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368-2 та ч. 3 ст. 209 КК України, у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення, повідомили в ГПУ.

Разом з тим, за результатами досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні за підозрою головного бухгалтера ТОВ “ЕСК “Еско-Північ” у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, встановлено, що вона занизила податок на прибуток на суму понад 33 млн. грн.

Під час досудового розслідування завдані збитки у кримінальному провадженні товариством відшкодовано у повному обсязі шляхом перерахування коштів до державного бюджету, у тому числі штрафні санкції у сумі понад 16 млн. грн.
У зв’язку з цим, вказаного головного бухгалтера звільнено від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 212 КК України.

Також досудовим розслідуванням встановлено порушення вимог податкового законодавства суб’єктами господарської діяльності, які здійснюють видобуток природного газу на території України та входять до складу групи компаній Burisma Holdings, кінцевим бенефіціаром якого є колишній міністр екології Микола Злочевський.

За результатами слідства відносно службових осіб зазначених суб’єктів господарювання групи компаній Burisma Holdings до суду скеровані клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, у зв’язку з повним відшкодуванням завданих збитків, які судом задоволені.

Загалом сума сплати до державного бюджету склала 180 млн. гривень.

Як відомо, до групи Burisma Holdings має відношення син екс-віце-президента США Джо Байдена, газ у “Бурісми” для своїх бізнесів купують чільні представники української влади.

Читайте також:
Слідчий Сус зняв арешт зі свердловин Злочевського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна