Захист Януковича затягує справу про його держзраду. Розслідування завершилося

 

Українська прокуратура оголосила про завершення розслідування кримінального провадження щодо державної зради екс-президента-втікача Віктора Януковича та готова надати захисту можливість розпочати ознайомлення з матеріалами справи. Однак адвокати Януковича, а також Росія затягують справу.

Зокрема, військова прокуратура України заявляє, що російська сторона відмовилася вручити Януковичу письмову підозру в державній зраді

“Відмовили нам у виконанні міжнародного запиту щодо вручення письмової підозри Януковичу. Генпрокуратура Росії надіслала лист, що вона не буде виконувати цей наш запит”, – сказав на брифінгу 30 січня прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко.

При цьому він зазначив, що українська прокуратура виконала всі вимоги законодавства про вручення підозри – направила на всі відомі адреси місця проживання Януковича, письмові повідомлення передані захисникам, а також надіслані повідомлення про підозру на всі адреси адвокатів екс-президента.

Водночас адвокат Януковича Віталій Сердюк з посиланням на російську прокуратуру заявив, що запит щодо вручення підозри Януковичу “перебуває на стадії виконання”.

Російська сторона наразі не коментувала цих заяв української прокуратури.

 

Руслан Кравченко заявив, що прокуратура звернеться до суду у разі зволікання з боку захисту ознайомленням з матеріалами провадження щодо Януковича.

“У разі встановлення затягування процесу ознайомлення захисниками ми звернемося до Печерського райсуду Києва для встановлення строків для ознайомлення матеріалів досудового розслідування”, – сказав він.

Прокурор припустив, що обвинувальний акт щодо Януковича зможуть передати до суду вже в лютому, якщо захист не зволікатиме з ознайомленням.

За словами Кравченка, сьогодні захисники відмовилися від ознайомлення з матеріалами справи.

Адвокати Януковича вважають, що слідство не може бути завершеним, оскільки, серед іншого, їхнього підзахисного не допитували у цьому проваджені, інформує “Радіо Свобода”.

Як писала “Новинарня“, 27 січня Генеральна прокуратура повідомила, що генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про уточнення підозри Януковичу: тепер екс-президента підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території України, а також пособництві у веденні агресивної війни.
20 січня Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відеозв’язку у справі щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут” за їх обвинуваченням у розстрілі Майдану. Тоді він повідомив у суді, що мешкає в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Жодне з цих проваджень ще не розглядається у судах по суті.

Читайте також:
У Луценка визнали, що розслідування держзради Януковича продовжене,
але суд – точно в лютому

Луценко отримав з ООН докази держзради Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна