Усі пенсії для ОРДЛО виплатять після звільнення цих територій, – Мінсоц

 

Українські пенсії жителям непідконтрольних територій Донбасу будуть виплачені після звільнення цих територій, а необхідні для цього кошти є в бюджеті Пенсійного фонду.
Про це інформує “Новинарня” з посиланням на прес-службу Міністерства соціальної політики.

“…Громадянам України, що залишилися на неконтрольованій владою території, нараховуються всі соціальні виплати, в тому числі й пенсії, але виплачуватимуться вони лише після звільнення того чи іншого населеного пункту від терористів та взяття під контроль держави.
Пенсійні виплати будуть поновлені в повному обсязі з моменту припинення їх виплати. Кошти на виплату пенсій зазначеній категорії пенсіонерів передбачені в бюджеті Пенсійного фонду України”, – сказав заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін на зустрічі зі спеціальним представником ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Сході України Мартіном Сайдіком 30 січня в Києві.

Заступник міністра нагадав, що, відповідно до вимог Закону України “Про боротьбу з тероризмом” та постанови правління Національного банку від 06.08.2014 № 466, банками України призупинено здійснення усіх видів фінансових операцій у населених пунктах, які не контролюються українською владою.
На даний час у цих населених пунктах заблокована робота фінансових установ, зокрема, банків, Держказначейства та національного оператора поштового зв’язку.

“Водночас ми запровадили спрощену процедуру переоформлення пенсій для внутрішньо переміщених осіб – коли пенсіонерові не потрібно збирати паперові довідки, а вся інформація отримується на основі архівів з електронних пенсійних справ”, – заявив Мущинін.

За його словами, в січні ц.р. уряд України затвердив план заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Зокрема, серед інших заходів передбачається розробка більш зручного механізму перетину контрольно-пропускних пунктів.

“Сподіваємося, що це певною мірою допоможе спростити питання реєстрації та отримання пенсій та інших соціальних виплат”, – зауважив заступник міністра.

“В той же час було наголошено, що пенсії виплачуватимуться безпосередньо пенсіонерам, а не посередникам, – з метою унеможливлення нецільового використання державних коштів”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що представники ОБСЄ, “заявивши про своє розуміння всієї глибини наявної проблеми, висловили готовність продовжити спільне обговорення можливих шляхів її вирішення та розглянути всі пропозиції української сторони, які, як вони сподіваються, будуть подані”.

“І не лише ті, що стосуються, виплати пенсій, а й оплати лікарняних листків та здійснення інших страхових виплат – у випадку, приміром, виробничого травматизму – працівникам підприємств української юрисдикції, що знаходяться на непідконтрольній території”, – зауважили в Мінсоцполітики.

Читайте також:
Для виплати пенсій на окупованому Донбасі потрібно 30 млрд., – Рева

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна