Удар у Ємені: перша закордонна військова операція президента Трампа

 

В результаті спецоперації військових США в Ємені 29 січня загинули 30 осіб, серед яких бойовики “Аль-Каїди” та понад 10 мирних мешканців. Про це повідомляє Reuters з посиланням на місцеву владу.

“Десантники на вертольотах провели рейд на півдні Ємену в неділю, внаслідок чого загинули близько 30 осіб, у тому числі підозрювані в причетності до “Аль-Каїди” й цивільні місцеві мешканці”, – зазначено в повідомленні.

За даними агенції, місцеві мешканці та чиновники, а також представники “Аль-Каїди” стверджують, що напад було здійснено військовими США, але американська сторона наразі не підтвердила факт операції.

Медики на місці події розповіли, що були 30 вбиті осіб, серед яких 10 жінок і троє дітей.

“Аль-Каїда” у повідомленні в своєму офіційному акаунті в “Телеграм” висловила жаль з приводу загибелі Аль-Дахаба та інших бойовиків, кількість яких не уточнюється.

“Операція почалася на світанку, коли безпілотник розбомбив дім Абдулрауфа Аль-Дахаба, а потім прилетіли вертольоти, що доставили десантників, які увірвалися в будинок і вбили всіх всередині”, – цитує агенція місцевого мешканця, який говорив на умовах анонімності.

“Бойовики відкрили вогонь по американських солдатах, які залишили зону, і вертольоти завдали ударів по бойовиках і будинках, що призвело до серйозних жертв”, – йдеться в повідомленні.

“Якщо інформація про рейд спецназу США підтвердиться, то рейд буде першим втручанням американських військових в громадянську війну в Ємені за два роки. Це також перша така операція за президента Дональда Трампа”, – відзначає Reuters.

У свою чергу дещо раніше агенція AFP повідомила про наслідки інших бойових зіткнень у Ємені. Зазначається, що понад 100 людей загинули в результаті боїв між урядовими військами і повстанцями-хуситами в Ємені за останні 24 години.

Щонайменше 90 тіл бойовиків були перевезені в лікарню міста Ходейда на узбережжі Червоного моря. Тіла 19 військових були перевезені в лікарню міста Аден.

Як відомо, в Ємені з 2014 року триває збройний конфлікт, в якому з одного боку беруть участь повстанці-хусити з шиїтського руху “Ансар Алла” і лояльна до екс-президента Алі Абдалли Салеха частина армії, а з іншого – урядові війська й ополчення, лояльне до президента Абд-Раббу Мансура Хаді.

Як писала “Новинарня“, в інавгураційній промові новий президент США Дональд Трамп висловлював намір “захищати кордони Америки, а не інших держав”, і боротися передусім з ісламістським тероризмом.

Читайте також:
Теракт у Ємені: смертник підірвався в натовпі солдатів, які чекали зарплату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна