У День Героїв Крут бойовики штурмують Авдіївську промзону, в ЗСУ – троє загиблих

 

Троє українських військових загинули та один зазнав поранення зранку в неділю, 29 січня, коли бойовики спробували взяти штурмом Авдіївську промзону.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони з питань АТО Олександр Мотузяник, зазначивши, що такі дані “станом на цю хвилину” (12:50 29 січня). Він висловив співчуття рідним і близьким воїнів, які загинули за Україну.

Штаб АТО інформує: “29 січня близько 5-ї години ранку в районі Авдіївської промзони російсько-окупаційні війська розпочали інтенсивний обстріл зі стрілецької зброї та мінометів. З 7-ї години, з метою захоплення наших позицій, противник розпочав штурмові дії.
Вдалим маневром та контратакою підрозділи Збройних сил України зупинили противника та не допустили захоплення позицій українських військ. Сили російсько-окупаційних військ зазнали значних втрат… На жаль, з нашого боку також є втрати”.

За словами Мотузяника, “противнику не вдалося реалізувати свої наміри. Атака провалилася, і ворог зі значними втратами відступив назад, на Схід”.

“Провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей. На даний час обстановка в районі Авдіївської промзони залишається напруженою, противник продовжує обстрілювати з усього наявного озброєння”, – про це повідомили і в штабі, і речник МОУ на брифінгу.

До штурмових дій ворог наразі більше не вдається, сказав полковник Мотузяник.
При цьому українські війська по всьому фронту перебувають у підвищеній бойовій готовності, готові зустріти ворога вогнем.

Паралельно голова Авдіївської ВЦА Павло Малихін повідомив в ефірі каналу “112 Україна” про двох поранених осколками цивільних громадян. За його словами, місто знеструмлене.

Щодо попередньої доби, 28 січня, штаб поінформував про 55 обстрілів. Речник Міноборони на брифінгу заявив про двох поранених у лавах ЗСУ – у Кам’янці на Донецькому напрямку та в Широкиному під Маріуполем.

Також полковник Мотузяник зазначив, що в житловому районі Авдіївці в ході обстрілу з боку бойовиків впав і застряг в асфальті за кілька метрів від житлового будинку артилерійський снаряд, який не розірвався. Його оперативно знешкодили.

Відповідно до зведення прес-центру штабу АТО за добу 28 січня, “окупанти продовжили обстріли наших позицій на всіх напрямках, у тому числі і з важкого озброєння”.

“На Донецькому напрямку – зі 120- та 82-міліметрових мінометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї вели вогонь по Авдіївці, Кам’янці, Зайцевому, Луганському та Троїцькому.

На Маріупольському напрямку – зі 122-міліметрової артилерії – Широкине, Талаківку, Лебединське та Водяне. З мінометів різних калібрів обстрілювали Красногорівку, Широкине та Новотроїцьке. З гранатометів та стрілецької зброї – Широкине, Талаківку, Мар’їнку, Новотроїцьке, Лебединське та Водяне. По Новотроїцькому та Гнутовому неодноразово вогонь вели снайпери. По Широкиному неодноразово стріляли БТРи противника.

На Луганському напрямку російсько-окупаційні війська зі 122-міліметрової артилерії обстрілювали Кримське, а з гранатометів – Троїцьке та Новозванівку”, – сказано в повідомленні.

“На Маріупольському напрямку обстановка була найскладніша. Противник цілими батареями застосовував важке озброєння. Вперше за багато тижнів наші позиції між Новотроїцьким та Докучаївськом були обстріляні з мінометів. Також кілька десятків мін прилетіли до Красногорівки з Донецька”, – сказав речник.
Проте основні зусилля ворог зосередив на приморських рубежах. За словами Мотузяника, лише у Водяному противник за півтори години випустив понад 180 артилерійських снарядів.

Речник МОУ зазначив, що на Маріупольському напрямку зафіксовано 38 обстрілів, з них 14 – із важких озброєнь; на Луганському – 6 (2 – важкі), на Донецькому – 11 (3).

Як відомо, 29 січня в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут.

Читайте також:
День Героїв Крут: “Росія так само розв’язала війну та заперечує свою агресію”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна